Hlavní obsah

Brexit má za následek i beerxit

Velkou Británii může vzhledem k brexitu a koronavirové pandemii postihnout i nedostatek zahraničního piva. Varovala před tím britská společnost Beers of Europe, která dováží na Ostrovy pivní speciality z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost, která provozuje obchod specializující se na prodej zlatavého moku ze světa, oznámila, že v současné době už trpí nedostatkem německého a belgického piva. Britští pivovarníci v situaci naopak vidí příležitost, jak přinutit obyvatele, aby kupovali domácí značky a pomohli tak podnikům překonat koronavirovou krizi.

„Máme sice nějaké zásoby, ale kvůli problémům s dopravou můžeme mít zpoždění. Řada dopravců má problém s řidiči, kteří se nedostanou do Velké Británie,” uvedla společnost, která požádala zákazníky o trpělivost.

„Je teď spousta papírování, všechno trvá o něco déle. Může za to kombinace brexitu a koronavirové pandemie. Řidiči dopravních společností se teď zdráhají cestovat, jejich návrat do vlasti může totiž trvat delší dobu,” řekl Jason Clark, obchodní ředitel společnosti, která se považuje za největší svého druhu ve Velké Británii.

V Egyptě objevili zřejmě nejstarší velkovýrobnu piva na světě

Koktejl

V nabídce společnosti tak nyní mohou chybět kromě těch belgických a německých také česká piva. Inovativní pivovary na Ostrovech se tak pouštějí do výroby nejrůznějších typů piv, aby uspokojily poptávku svých zákazníků, uvedl Daily Mail.

„Nikdy nebyla lepší doba na to, abyste si koupili pivo od britských výrobců. Všichni z nich teď potřebují pomoc víc než kdy jindy. Pivovary přicházejí s novými produkty, opravdu je možné si teď koupit pivo jakéhokoliv typu, které bude vyrobeno přímo ve Velké Británii,” uvedl Neil Walker ze Společnosti nezávislých pivovarů.

V roce 2020 britský pivovarnický sektor zaznamenal pokles o 34 procent a přibližně 83 procent pivovarů vyprodukovalo méně piva.

V bývalé plzeňské elektrárně dnes teče pivo proudem

Muži

„Brexit a covid způsobily problémy s dovozem piva do Británie, ale funguje to i naopak, problémy jsou také s vývozem,” doplnil Walker. Ačkoliv jsou v Británii zahraniční piva populární, tamní obyvatelé nemusí zase tolik smutnit.

Například pivovar The Cloudwater z Manchesteru se nedávno umístil na osmém místě nejlepších pivovarů na světě. Výsledky vyplývají z hodnocení uživatelů na webových stránkách RateBeer.com. Ke smůle tuzemských pivovarů se žádný z nich neumístil ani v první stovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám