Hlavní obsah

Bezdomovectví na noc jako cesta k porozumění

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet vysoce postavených manažerů z podnikatelského a akademického prostředí si vyzkoušelo, jak se žije, přesněji řečeno v mrazivé noci spí, bezdomovcům v americkém Detroitu.

Foto: Profimedia.cz

Zimy jsou pro bezdomovce nejtěžším obdobím. Pro některé pak přímo s fatálními důsledky.

Článek

Mezi těmi, kteří si přinesli kartónové krabice nebo spací pytle, nechyběli ani Andreas Newman, viceprezident letecké společnosti Delta Airlines, a Roy Wilson, rektor Waynské státní univerzity, spolu s manželkou Jacqueline Wilsonovou, nebo Gregg Richardson, majitel IT firmy. Spali venku na chodníku před hřištěm na košíkovou u budovy nevládní organizace Covenant House Michigan, která podporuje tisíce mladých bezdomovců.

V Detroitu, jemuž se kdysi přezdívalo Mekka automobilů a který v posledním desetiletí nevídaně zpustl, se počet mladých především černochů bez střechy nad hlavou za posledních šest let zdvojnásobil.

Spáči vybrali milióny

Cílem „spaní venku“ bylo získat peníze pro Covenant House a zvýšit povědomí o bezdomovectví mladých Američanů a Kanaďanů, uvedla televize CBS. Kolem třetí hodiny ráno klesla teplota na minus 7 stupnů Celsia.

„Většina z nás na sebe navlékla, co mohla a pořádně se zachumlala, ale zima přesto agresívně zalézá za nehty,“ přiznal manažer pojišťovny Zurich North America Jim Revas předtím, než se pokusil usnout.

„Oblékli jsme si značkové péřové bundy, rukavice i kulichy – tedy oblečení, které mladí Američané na ulici zpravidla nemívají. Tedy to už platit nebude – všechno, co máme na sobě, jim darujeme a přidáme hodně navíc,“ ujistil Revas.

Akce spadala do série přenocování na ulici, která se odehrála ve dvanácti městech v USA a Kanadě. Detroitští „spáči“ vybrali 200 tisíc dolarů (4,43 mil. korun). „Celkem tisíc spáčů dalo dohromady přes 4,5 miliónu dolarů (100 mil. korun),“ pochvaluje si Gerry Piro, šéf Covenant House Michigan.

Dříve to zkusil i princ William

Už v prosinci 2009 si noc na ulici vyzkoušel i britský princ William. Uložil se k spánku ve spacím pytli poblíž popelnic u londýnského mostu Blackfriars. Stalo se tak rovněž u příležitosti dobročinné akce ve prospěch lidí bez střechy nad hlavou. Vedle prince spali Seyi Obakin, šéf pořadatelské organizace Centrepoint, a princův soukromý tajemník James Lowther-Pinkerton. Obakin řekl, že nejhorší chvíle byla, když je skoro přejel čisticí vůz.

„Pro mě to byla strašidelná zkušenost. Žádné pohodlné lůžko. Venku vystaven živlům. Teplota klesla na čtyři pod nulou. A stejné to bylo pro prince Williama," napsal Obakin na internetové stránce své organizace. Podle něho byl ale princ odhodlán to podstoupit, aby získal lepší povědomí o problému a byl schopen trochu lépe pochopit, co lidé spící noc co noc venku prožívají.

Budíček byl v šest ráno a princ potom podnikl okružní jízdu po čtvrti West End, aby viděl, kolik mladých bezdomovců tam přespává na ulici. Pak v prostorách organizace Centerpoint pro skupinu mladých bezdomovců uvařil snídani.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám