Hlavní obsah

Argentinec vyplatí exmanželce miliony za léta domácích prací, rozhodl soud

Novinky, jdu

Manželství je zase v kurzu a letošní sezóna svateb je v plném proudu. Pohled na tradiční svazek ale dostál mnohých změn a nedávný rozsudek v Jižní Americe prokázal, že nejen konkrétní výdělek, ale i péče se při případném nezdaru svazku finančně počítá. Soud v Argentině nařídil rozvedenému muži, aby vyplatil své bývalé ženě v přepočtu čtyři miliony korun za to, že 27 let strávila starostí o domácnost a děti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud v Argentině nařídil v přelomovém rozsudku rozvedenému muži, aby vyplatil své bývalé ženě v přepočtu čtyři miliony korun za to, že 27 let strávila starostí o domácnost a děti.

Soudkyně Victoria Famáová rozsudek odůvodnila tím, že muž tehdy 60letou ženu opustil v době, kdy dosáhla důchodového věku a bylo pro ni prakticky nemožné získat novou práci. V odůvodnění také poznamenala, že po rozvodu se žena dostala do finančních potíží, zatímco muž se „měl hezky“.

Závratná částka, která na poměry jihoamerické země nemá obdoby, je pak vysvětlená tím, že žena s vysokoškolským titulem z ekonomie se kvůli péči o děti a domácnost vzdala slibné profesní kariéry. Podle soudkyně by na takové odškodnění nemohl dosáhnout někdo bez vyškolení či s možností nastoupit do práce.

Pár spolu žil mezi lety 1982 až 2009. K rozvodu pak došlo o dva roky později, odvolací soud v Argentině však nařízenou výši odškodného potvrdil až minulý týden. Oběma bývalým partnerům je dnes 70 let.

Přelomové rozhodnutí

„Finanční závislost manželek na svých manželech je jednou z příčin toho, že se ženy v naší společnosti dostávají do podřadných rolí,” uvedla soudkyně v rozsudku. „Ve většině rodin jsou to stále převážně ženy, které na sebe berou zodpovědnost za domácí práce a péči o děti, i když při tom vykonávají i aktivity mimo domov,” píše se dál.

Statistiky říkají, že Argentinky průměrně stráví péčí o děti a domácnost přibližně dvakrát více času než jejich protějšky.

Rozsudek v zemi přivítali zvláště lidskoprávní aktivisté. „Verdikt soudu je nebývalý, neboť uznává, že to, co děláme doma, je také práce. Péče a údržba domácnosti jsou plnohodnotnou prací, neboť vyžadují čas, úsilí a zručnost,” řekla americkému webu USA Today Lucia Martelotteová z Latinskoamerického týmu pro spravedlnost a rovnost mezí pohlavími. „Avšak děje se tak bez povšimnutí a bez finančního ohodnocení,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám