Hlavní obsah

Americký šéfkuchař vaří výhradně z konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Christopher Sayegh před dvěma lety přišel na to, jak okořenit své pokrmy a zdokonalit své kuchařské umění: tento čtyřiadvacetiletý kalifornský šéfkuchař podává menu vařené pouze z konopí, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Konopná restaurace je něčím, nač si budeme muset ještě počkat...

Článek

Mladý šéfkuchař využívá legalizace konopí k rekreačním účelům a chce zdemokratizovat kulinářské umění díky marihuaně, kterou zařadil do svých pokrmů, jež se naučil vařit v newyorských a kalifornských restauracích oceněných michelinskými hvězdičkami.

„Snažím se o to, aby lidé prožívali novou zkušenost. Jsem však velmi opatrný," vysvětluje Sayegh ve svém podniku The Herbal Chef v Los Angeles. Pustil se do pěstování konopí v době, kdy se v Kalifornii mnoho podnikatelů snaží na marihuaně zbohatnout. V tomto státě se totiž bude v listopadu hlasovat o legalizaci konopí pro rekreační účely pro osoby starší jednadvaceti let.

Zatím jen s kartou

Kulinářský sen Christophera Sayegha se zrodil na univerzitě, kde studoval molekulární biologii, ale studium předčasně ukončil, aby se mohl věnovat svému projektu. Vytrvalost se mu vyplatila: v roce 2014 založil v Los Angeles podnik s konopnou kuchyní.

Od té doby úspěchy The Herbal Chef jen rostou. Zatím však Sayegh může servírovat své pokrmy jen držitelům karty opravňující k užívání konopí pro lékařské účely. Doufá, že se situace v listopadu zlepší. Nyní jsou jeho menu v ceně od 300 do 500 dolarů (od 7500 do 12 500 Kč) určena výhradně k tomu, aby jeho hosté zažili stoprocentní pocit ponoření.

Zážitek graduje

„Doslova měním chemii v mozku podle toho, jak lidé pokrmy postupně pojídají," říká nadšeně šéfkuchař a připravuje stříkačky naplněné extraktem z konopí, které pak ve své kuchyni používá.

„Na konci třetího chodu to zákazník už trochu pociťuje, při čtvrtém poněkud více a po pátém je už na konci cesty. Je to jako symfonie. Musím dávat pozor na to, aby jídla odpovídala vzestupu a naopak potom sestupu," říká.

Pět amerických států již schválilo používání konopí pro jiné než lékařské účely a další mohou brzy následovat. Pokud jde o používání konopí pro lékařské účely, povolilo ho už 23 amerických států včetně Kalifornie.

Byznys na vzestupu

Podle zprávy investiční a výzkumné společnosti Arcview Group specializující se na konopí dosáhl ve Spojených státech v loňském roce legální prodej marihuany 1,2 miliardy dolarů (30 miliard Kč). Během jednoho roku vzrostl o 232 procent. Do roku 2020 by prodej měl dokonce překročit 22 miliard dolarů (550 miliard Kč), z toho 6,4 miliardy dolarů (160 miliard Kč) jen v Kalifornii.

Mnoho podnikatelů se stejně jako Sayegh chce pustit do vzkvétajícího byznysu konopné gastronomie. Sayegh nabízí sofistikovaná menu, jež sestávají například z masa japonského skotu wagyu, sorbetu z pampelišky nebo "lékařských" ústřic. Pod vlivem svých jordánských kořenů se Sayegh dokonce pokouší dostat konopí do vinných listů, do bezmasého pokrmu falafel, do cizrnových koblih a dalších druhů orientálních pochoutek.

Reklama

Výběr článků

Načítám