Hlavní obsah

Jde čerstvá role otce dohromady s kamarády? Průzkum má jasno

Novinky, nčs

U příležitosti Dne otců, který nás čeká již v neděli 16. června, provedla organizace Movember Foundation průzkum, v němž zkoumala vliv narození dítěte na život muže. Podle výsledků je zřejmé, že potomek pro muže kromě radosti znamená v prvních letech také ztrátu přátel, větší izolaci od okolí či zvýšené množství stresu, jak informuje server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tatínkové to znají. Narodí se dítě a kamarádi jdou najednou stranou. Pryč jsou neděle strávené na fotbalových ochozech, v nedohlednu je líné sobotní odpoledne na gauči. Hlavní náplní (nejen) mužského života se ve většině případů stane potomek a péče o něj.

Právě vliv narození dítěte na otce zkoumala nadace Movember Foundation, která se zabývá mužským zdravím. Australská organizace se ptala zhruba 4000 mužů z Austrálie, Kanady, Spojených států a Velké Británie, jaký vliv mělo na jejich život prvních 12 měsíců po narození dítěte a výsledky byly oznámeny před blížícím se Dnem otců.

Je potřeba vztahy s přáteli udržovat, odpočinout si a dobít baterky.
Owen Sharp - Movember Foundation

Každý pátý otec odpověděl, že během prvního roku života svého potomka se počet jeho nejbližších kamarádů snížil. Další čísla ukázala, že 23 procent otců se po narození dítěte cítí izolovaně od svého okolí. Ve věkové kategorii 18 až 35 let toto číslo vzrostlo dokonce na 40 procent. Naopak starší otcové nad 55 let se s pocitem izolace setkali pouze v 11 procentech případů.

Jak z průzkumu vyplývá, věk hraje rovněž roli v otázce stresu. Zatímco téměř třetina mladých otců uvedla, že s dítětem přišel také zvýšený stres a napětí, u starších otců už zřejmě hrají roli zkušenosti a stresem trpělo jen 17 procent dotazovaných.

Psychické problémy nejen u žen

„Samozřejmě narození potomka může pro otce být nezapomenutelným zážitkem, donedávna se však nikdo nezabýval tím, jak psychicky náročné to může pro čerstvé tatínky být,” říká zakladatel Movember Foundation Owen Sharp, podle něhož je pro muže důležité se i po narození dítěte s přáteli stýkat. „Je potřeba vztahy s přáteli udržovat, odpočinout si a dobít baterky, což není užitečné jen pro otce, ale pro celou rodinu,” dodává.

O tom, že psychický stav po porodu není radno podceňovat, svědčí i krok britské Národní zdravotní služby (NHS), která čerstvým otcům nabízí pomoc v případě, kdy jejich partnerka po porodu trpí například postnatální depresí, úzkostí či psychózou. A pokud uvážíme, že psychickými problémy v prvním půl roce po narození dítěte trpí každá pátá žena, tak u mužů se jedná o každého desátého.

Svátek na počest veterána

Den otců, který se ve většině zemí slaví třetí červnovou neděli, letos připadá na 16. června. Oficiálně oslavován je den od roku 1910, kdy se o založení svátku zasadila Američanka Sonora Smartová Doddová. Ta na počest svého otce - válečného veterána, jenž sám vychovával šest dětí - chtěla ve státě Washington založit svátek pro otce, stejně jako už v té době měly matky.

Ačkoliv původní myšlenka byla slavit den 5. června, tedy v při příležitosti otcových narozenin, svátek se ustálil na třetí červnovou neděli, což v roce 1966 posvětil i americký prezident Lyndon B. Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám