Hlavní obsah

Manželé vyrábějí lízátka jako umělecká díla

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lízátka, do jejichž výroby se před časem pustili manželé Záluští, spojují sladkou dobrotu a uměleckou tvorbu. Upoutají na první pohled.

Foto: Archiv firmy

Manželé Záluští vyrábějí lízátka na zakázku.

Článek

Průzračná laskomina v sobě ukrývá kousky ovoce, pestrobarevných květin, vytisknuté obrázky na jedlý papír, Monika na některé i maluje. Klidně podle přání zákazníka. „Nejzajímavější byl asi portrét slečny se psem, dárek k narozeninám,“ vzpomíná mladá paní, jak vyzdobila lízátko o průměru deset centimetrů.

Do výroby pod značkou Lumon se mladý pár pustil, protože ho zklamala nabídka na trhu. Nechtěli konzumovat nekvalitní cukrovinky plné chemie. „I ve staré české klasice najdete palmový olej, čtyři druhy konzervantů, stabilizátory. Nerozumíme tomu, vždyť dřív to mohlo fungovat i bez toho,“ krčí oba rameny.

Alkoholová lízátka táhnou

„Asi je to proto, aby sladkosti dokázaly ležet čtyři roky v almaře,“ vysvětlují si. „To naše lízátka nesvedou, vydrží tři měsíce, pak začnou měnit tvar a vzhled, protože neobsahují stabilizátory a konzervanty,“ upozorňují. Vyrábí je na zakázku, vzorky si mohou zájemci okouknout a koupit i v showroomu ve Veverkově ulici na Letné. Lízátka tvoří cukr, který je po zpracování čirý jako sklo, a další příměsi. „Co se týče ostatních přísad, to je výrobní tajemství,“ hlásí žertem Luboš. Nabízejí asi třicet druhů ovocných příchutí.

Asi se není čemu divit, že velký zájem sklízejí alkoholová lízátka. „Ano, zájem je velký,“ směje se Luboš. Domácí moravská slivovice, whisky, becherovka, hruškovice, to jsou příchutě, na nichž si lidé mohou pochutnat. „Někdo říká bohužel, někdo bohudík, že se po nich neopijete,“ reaguje na otázku, je-li bezpečné po vycucání usednout za volant.

Než pár založil firmu, byl gastrem nepolíbený. „Manžel je obchoďák, já vystudovala divadelní fakultu. Chtěli jsme vyrábět něco, co spojíme s mým umem, abych se vyřádila,“ vypráví Monika, jak je napadla lízátka. Získat všechna nezbytná povolení zabralo dva roky.

Svoji nabídku se snaží rozšiřovat. O Vánocích přišli s jedlými prsteny. „Spousta lidí si je pamatuje z dětství a ptali se nás na ně. Nejvíc nás ale přimělo prsteny vytvořit z recese. Spousta mužů se vymlouvá, že ženu požádají o ruku, až seženou prstýnek z cukru. Tak jsme jim vyhověli,“ říká s úsměvem Monika, podle které jedlý šperk berou dámy s humorem. „A nedávno si jeden student objednal na závěrečné taneční sladké náhrdelníky,“ líčí další netradiční produkt.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám