Hlavní obsah

Bývalý student daroval univerzitě v Cambridgi tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský byznysmen David Harding věnuje 100 milionů liber (asi tři miliardy korun) Cambridgeské univerzitě, kde před 40 lety vystudoval fyziku. Informoval o tom v úterý deník The Times, podle nějž je to nejvyšší jednorázový dar vzdělávací instituci, jaký kdy britský občan věnoval.

Foto: Profimedia.cz

Areál Cambridgeské univerzity. Ilustrační foto

Článek

Miliardář Harding chce své peníze věnovat zejména na to, aby univerzita mohla zvýšit počet postgraduálních studentů, další prostředky poputují chudým studentům ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Sedmapadesátiletý Harding se po absolvování univerzity začal věnovat financím a patřil k prvním obchodníkům, kteří začali při transakcích využívat počítačové algoritmy. Nyní jeho hedgeový fond Winton spravuje jmění ve výši 20 miliard liber a jeho osobní majetek se odhaduje na jednu miliardu liber.

Claudia a David Hardingovi

Dar Hardingově alma mater poskytne nadace, kterou založil podnikatel se svou manželkou. Dárci si vymínili, že 79 milionů liber by mělo pomoci zvýšit počet doktorských studentů, dalších 20 milionů poputuje na financování studia pro nemajetné uchazeče. Jeden milion liber je pak určen na to, aby se univerzita pokusila přitáhnout zájemce z nízkopříjmových rodin.

Univerzita v Cambridgi byla i příjemcem vůbec nejvyššího finančního daru, když v roce 2000 získala 210 milionů dolarů od nadace založené Billem a Melindou Gatesovými. Spisovatelka Harriet Heymanová pak skrze fond založený společně s manželem, podnikatelem Michaelem Moritzem, věnovala v roce 2015 75 milionů liber Oxfordské univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám