Hlavní obsah

Japonský miliardář slíbil, že rozdá peníze. Vyvolal tím šílenství a připsal si rekord

Novinky, vps

Japonec Jusaku Maezawa, který loni vešel ve známost především jako první možný turista na oběžné dráze Měsíce, chtěl oslavit úspěch své firmy s módou. Udělal to trochu netradičně, když na Twitteru oznámil, že náhodně vybrané stovce lidí, kteří jeho příspěvek retweetují, daruje jeden milion jenů, tedy asi 205 tisíc korun. Spustil tím lavinu zájmu, jež vyústila v rekord této sociální sítě.

Foto: Profimedia.cz

Jusaku Maezawa

Článek

Maezawa zveřejnil příspěvek psaný v japonštině 5. ledna. Oznámil v něm, že jeho online prodejce módy Zozotown dosáhl během Vánoc a Nového roku na tržby ve výši 10 miliard jenů. Chtěl, aby se pro něj radostná zpráva šířila, a tak nabídl, že po pondělní uzávěrce vybere ze všech, kdo jeho tweet sdíleli, 100 šťastlivců.

Zájem byl obrovský, v době uzávěrky příspěvek sdílelo 3,8 milionu lidí, což byl nový rekord Twitteru. Lidé ale v retweetování pokračovali i nadále a přidali necelý milion sdílení. Web Japan Times uvedl, že miliardáře před týdnem na Twitteru sledovalo půl milionu lidí. Teď se jejich počet zdesetinásobil.

Předchozí rekord držel teenager z americké Nevady, který chtěl v roce 2017 na Twitteru vyloudit u fastfoodového řetězce Wendy’s roční příděl kuřecích nuggetů zdarma. Firma mu to slíbila v případě, že dosáhne na 18 milionů retweetů. To se nepodařilo, počítadlo se zastavilo na 3,5 milionu, ale řetězec se nad mladíkem smiloval a jeho přání mu i tak splnil.

Chystá se k Měsíci

Magazín Forbes odhaduje jmění 43letého Japonce na v přepočtu asi 67 miliard korun, což z něj dělá 18. nejbohatšího v zemi. Mimo ni byl donedávna tento milovník a sběratel umění prakticky neznámý.

Vše se ale změnilo loni v záři. Elon Musk tehdy oznámil, že právě Maezawa má být prvním turistou, který se s jeho společností SpaceX vydá na oběžnou dráhu Měsíce. Cesta by se prý měla uskutečnit v roce 2023. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám