Hlavní obsah

Tonoucí se stébla chytá? Dva luxusní hodinářské veletrhy sladily kalendář

Novinky, vps

Dvě nejdůležitější akce hodinářského průmyslu, švýcarské veletrhy SIHH a Baselworld, hlásí zásadní změnu. Od roku 2020 se již nebudou konat termínově odděleně, ale budou na sebe navazovat. Výhodné je to zejména pro Baselworld, který se letos ocitl ve značných problémech.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Veletrh Baselworld.

Článek

Po skončení letošního ročníku Baselworldu jsme psali, že se tato akce, která je považována za nejvýznamnější svého druhu, potýká s úbytkem vystavovatelů a čeká se, zda neskončí někdo z velkých jmen. [celá zpráva]

Černé scénáře se naplnily v červenci, když odchod oznámila společnost Swatch Group, která zastřešuje téměř dvě desítky značek od Certiny přes Longines až po Omegu. [celá zpráva]

K dalšímu exodu už nedošlo, nicméně i tak se jednalo o citelný zásah, protože Swatch Group patří mezi nejdůležitější hráče na trhu. Odborná veřejnost od té doby řeší, jak si Baselworld s novou situací poradí.

Jako v minulosti

Sladění kalendářů s konkurenčním veletrhem SIHH je krokem, který se moc nečekal, ale zároveň se nejedná o úplnou novinku. Ještě před zhruba jednou dekádou na sebe veletrhy taktéž navazovaly.

Nově se tedy SIHH nebude konat v lednu a Baselworld v březnu. Termíny se posouvají, ženevský SIHH bude v roce 2020 trvat od 26. do 29. dubna, poté v Basileji naváže Baselworld od 30. dubna do 5. května. Tento plán byl potvrzen až do roku 2024.

Obě akce se liší, SIHH je menší, prestižnější a až do letošního roku byla uzavřena veřejnosti. Těsná návaznost na sebe je tak především úlevou pro odbornou veřejnost a návštěvníky, kteří doposud musejí cestovat často z velké dálky dvakrát do roka. Zároveň ale tento krok zajišťuje určitou stabilitu pro větší Baselworld, protože se hojně spekulovalo, zda ho má po nadcházejícím ročníku 2019 vůbec smysl pořádat.

Reklama

Výběr článků

Načítám