Hlavní obsah

Hodinky s miniaturními obrazy vzdávají poctu Alfonsi Muchovi

Novinky, vps

Manufaktura Jaeger-LeCoultre, která v hodinářském průmyslu patří mezi absolutní špičku, uvedla tři nové modely odkazující na Alfonse Muchu. Vybrala si k tomu svůj ikonický model Reverso, na němž jsou vyobrazeny tři díla slavného českého malíře a grafika.

Foto: Jaeger-LeCoultre (2x)

Jaro, léto a podzim ze Čtvera ročních období na hodinkách Reverso.

Článek

Model Reverso se řadí k vůbec nejvýznamnějším hodinkám v celé historii. Představen byl v roce 1931, když vznikl na základě stížnosti hráče póla, který jednomu švýcarskému obchodníkovi s hodinkami vysvětlil, že při hře se mu u jeho hodinek rozbilo sklíčko.

Řešením problému se staly hodinky s vyjímatelným pouzdrem, které lze pomocí patentovaného mechanismu otočit číselníkem dolů. Značka Jaeger-LeCoultre model Reverso během desetiletí uvedla v mnoha variacích, standardem dnes například je, že na druhé straně se nenachází pevná zadní část, ale další číselník, obvykle v kontrastní barvě.

Ručně gilošované číselníky. Pořadí opět zleva jaro, léto a podzim.

V případě aktuální edice pokrývá zadní část hodinek vyobrazení z Muchovy série Čtvero ročních období z roku 1896. Vznikly tři odlišné modely s jarem, létem a podzimem. Obrazy jsou opravdu věrně reprodukovány na smaltované ploše o velikosti pouhých tří centimetrů čtverečních. Vytvořit jednu takovou malbu zabere včetně ryteckých prací na pouzdře více než 100 hodin.

Zručnost vyžaduje i tvorba číselníku, který je gilošovaný (technika rytí - pozn. redakce). Značka uvádí, že je vytváří pomocí několik set let starého stroje a jen ladění správného odstínu barvy zabere několik hodin.

Takto funguje otočný mechanismus u modelu Reverso.

Není bez zajímavosti, že švýcarská manufaktura už jednou Muchovo Čtvero ročních období na modelu Reverso využila. Stalo se tak v 90. letech minulého století, tehdy dokonce v kompletní podobě všech čtyř obrazů. Byly však reprodukovány jiným způsobem.

Tehdy se jednalo o sadu vzniklou v počtu 25 kusů. Nová edice je ještě výjimečnější, od každého modelu totiž bude vyrobeno pouze osm kusů. Jejich cena zatím nebyla oznámena.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám