Hlavní obsah

Nefunkční kapesní hodinky se smutným příběhem se vydražily za více než milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém Dallasu, nacházejícím se ve státě Texas, byly v sobotu vydraženy kapesní hodinky, které patřily ruskému obchodníkovi s kožešinami, jenž zemřel v roce 1912 při ztroskotání Titaniku. Dražitel byl za tento nefunkční historický kousek ochoten zaplatit 57 tisíc dolarů (zhruba 1,3 miliónu korun), píše server New York Post.

Foto: Profimedia.cz

Za historické hodinky byl kupec ochoten zaplatit více než milión korun.

Článek

Původním majitelem švýcarských stříbrných hodinek byl ruský obchodník Sinai Kantor, kterého v dubnu roku 1912 potkal smutný osud.

Společně se svou manželkou Miriam byl členem posádky lodi Titanik, která uprostřed Atlantského oceánu narazila do ledovce a krátce nato klesla ke dnu.

Zatímco Miriam se dostala do záchranného člunu a přežila, Sinaiovi se tato událost stala osudnou.

Foto: Profimedia.cz

Na zadní straně hodinek se nachází Mojžíš držící deset přikázání.

Jeho tělo bylo z vody vytaženo o osm dní později. O jeho věci se však Miriam musela dlouho soudit. Kromě hodinek se jednalo o zelený oblek, kabát, zápisník, dalekohled a vývrtku.

Ačkoli se poté Miriam znovu vdala, podle serveru New York Post nosila na jeho hrob až do své smrti každý rok 15. dubna květiny.

Hodinky se smutným příběhem, které mají na ciferníku hebrejské číslice a na zadní straně Mojžíše držícího deset přikázání, byly vydraženy aukcí Heritage Auctions v sobotu. Kupcem se stal majitel kalifornského muzea John Miottel.

Reklama

Výběr článků

Načítám