Hlavní obsah

Pětiminutový zákrok dokáže vyléčit zvětšenou prostatu i bez operace

Novinky, das

Nezhoubné zvětšení neboli také zbytnění prostaty je běžné onemocnění postihující většinu mužů nad 50 let. Odborníci nyní těmto mužům nabízejí naprosto unikátní řešení v podobě pětiminutového zákroku pomocí páry, který je zbaví obtíží, a to bez operativního řešení.

Foto: Profimedia.cz

Na zvětšenou prostatu může upozornit časté nucení na močení, ale i slabý či přerušovaný proud moči.

Článek

Unikátní metoda Rezum se provádí při lokální anestezii. Muži je do močové trubice vložena tenká trubička, pomocí níž je do prostaty vstřikována v devítisekundových intervalech pára, která odstraní dostatečné množství tkáně ze zvětšené prostaty. Výhodou tohoto zákroku je, že u něj hrozí minimum komplikací a vedlejších účinků. Je tedy mnohem šetrnější než dosavadní operativní zákrok tzv. transuretrální resekce prostaty (TURP).

Mezi nejčastější vedlejší účinky klasické operace totiž patří inkontinence, problémy s erekcí a ejakulací či impotence. Ze závěrů profesora Hashima Ahmeda a profesora Richarda Hindleye z nemocnice v anglickém Hampshiru, kteří za poslední rok provedli 80 zákroků metodou Rezum, jasně vyplynulo, že všechny tyto vedlejší účinky mohou být u této metody minimální. S inkontinencí a impotencí se prakticky nesetkali vůbec, problémy s ejakulací mělo jen 5 % mužů, zatímco u klasické operace je to až 65 %.

Lékaři tak věří, že právě tato metoda velmi brzy nahradí dosavadní operativní řešení. Léčit se tak začnou i ti muži, kteří se doposud operace kvůli vedlejším účinkům obávali. „Strach z vedlejších účinků je u mnohých mužů tak silný, že raději trpí, než by podstoupili operaci,” upozorňuje pro Daily Mail profesor Hashim Ahmed.

Odborníci také upozorňují na ekonomickou výhodu nové léčby. Přestože samotný zákrok vyjde na podobné peníze jako klasická operace, trvá jen několik minut a muž odchází okamžitě po zákroku domů, zatímco operace trvá v průměru 90 minut a muž zůstává v nemocnici tři dny.

Metoda Rezum ale není vhodná pro muže, jejichž prostata má opravdu velké rozměry. U nich lékaři doporučují laserovou operaci.

„Nevýhoda metody Rezum také spočívá v tom, že její účinek není okamžitý. K odumření tkáně dochází pozvolna a může trvat 3–8 týdnů, než dojde ke zmírnění či úplnému odeznění potíží,” dodává profesor Ahmed.

Zvětšená neboli zbytnělá prostata
Není spojena s rakovinou prostaty ani nezvyšuje riziko vzniku rakoviny. Jelikož ale obě onemocnění provázejí podobné příznaky, je dobré, aby všichni muži podstoupili test na rakovinu prostaty.Příznaky: Proud moči je při vyprazdňování zeslabený a často i přerušovaný a pacient musí při močení vyvinout více úsilí – problematické je i spouštění močení. Objevuje se častější močení přes den, ale i během noci – pacient se často budí. Dalším typickým příznakem je naléhavé nutkání na močení a urgentní potřeba se okamžitě vyprázdnit krátce po tom, co mozek zaznamená signál, že je močový měchýř naplněn. Někdy může dojít až k inkontinenci neboli úniku moči. Po močení pak místo úlevy zůstává pocit neúplného vyprázdnění, neboť zvětšená prostata stále tlačí na močový měchýř.

Reklama

Související články

Potíže s erekcí vyvolávají i léky

To, že muž začne mít problémy s erekcí, může způsobit celá řada věcí. Jednou z těch, která ho obvykle nenapadne, jsou léky. Respektive jejich vedlejší účinky.

Výběr článků

Načítám