S nevšedním nápadem přišla indická mlékárenská společnost Amul. Ta věří, že se čokoláda vyráběná z velbloudího mléka stane v Indii, a možná nejen tam, hitem.

Kromě toho také usiluje o zachování ubývajícího zájmu o chov velbloudů v pouštních státech, jako jsou Gudžarát a Rádžasthán.

Nejnovější výrobky proto obsahují mléko od kmene Rabari, který je chovem velbloudů známý již po několik staletí.

Podle šéfa společnosti Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation, ktará značku Amul spravuje, má projekt obrovský potenciál.

„Velbloudí mléko je slanější. Mléko jsme přeměnili na mléčný prášek a čokoládu přizpůsobili tak, aby odpovídala komerčním chutím,“ vysvětlil.

Potomci pastevců mohou pokračovat v tradici

Součástí projektu je už více než deset tisíc velbloudů ze státu Gudžarát.

„Cítíme optimismus a naději. Potomci pastevců by si hledali zaměstnání typu řidič náklaďáku a podobně. Takhle budou moci pokračovat v chovu velbloudů,“ neskrývá nadšení Ramesh Bhatti, jeden z tamních pastevců.