Hlavní obsah

Toužíte po šlechtickém titulu? Ve Skotsku si ho můžete koupit. Ale jen naoko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždycky jste toužili být šlechticem? Ve Skotsku si můžete koupit titul, a díky certifikátu tak zdánlivě rozšířit řady šlechty, píše agentura AFP. Nemusíte ani vážit cestu do ostrovní země. Společnost Highland Titles již povýšila na „šlechtice” nejméně čtvrt miliónu lidí v zemích tak vzdálených, jako je Austrálie, Kanada či Rusko. Královna je na čaj sice nepozve, ale přispějí na dobrou věc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za pouhých 29,99 liber (asi 880 korun) může kdokoli získat certifikát, kterým se mu uděluje titul lord, laird nebo lady společně s vlastnictvím malého pozemku o rozloze asi 0,093 metru čtverečního v majestátních horách Skotské vysočiny. Cena roste v závislosti na „získané” ploše půdy.

Peter Bevis, generální ředitel společnosti sídlící na Normanských ostrovech, vysvětluje, že zisk, jehož výše není známá, je věnován na zachování přírodních zdrojů. A zákazníci podle něho dobře vědí, že nejsou pravými aristokraty.

„Všichni by chtěli být ‚malým lordem‘ na kousku půdy. Kupci si nečiní nároky na to, aby se stali velkými vlastníky půdy nebo rivaly velkých skotských klanů,“ říká.

Kousky prodané půdy zůstávají ve vlastnictví Highland Titles. „Ve Skotsku nemůžete legálně vlastnit ani píď půdy,“ zdůrazňuje místní poslanec Andy Wightman, expert na pozemkovou reformu. „Na internetu si lidé mohou koupit, co chtějí. Někteří si kupují kousek Měsíce a podobně. Když je to baví, je to jejich věc,“ dodává.

Roste díky tomu cestovní ruch

Asi stovka „lords a ladies“, které povýšila společnosti Highland Titles na šlechtice, navštívila v květnu „svůj“ pozemek v údolí Glencoe.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Údolí Glencoe ve Skotsku

„Děláme to jen pro legraci. Je pěkné patřit ke skupině sympaťáků, kteří se snaží zlepšit svět,“ vysvětluje třiasedmdesátiletý Nizozemec Steven Scholte.

Jednatřicetiletá Victoria Zohnerová z Kanady soudí, že to nebyly vyhozené peníze a že je vidět, co se tady udělalo.

Majitelé místních obchodů si mnou ruce radostí z tohoto přílivu turistů, kteří tu v průměru utratí asi 350 liber (10 tisíc korun).

„Přinášejí do regionu významnou aktivitu. Lidé sem přijíždějí, aby se podívali na půdu, kterou koupili. Jestli si chtějí říkat lord a lady, je to jejich věc,“ zdůrazňuje majitel jednoho obchodu David Cooper.

Někteří si myslí, že jsou skutečně šlechtici

Avšak Elizabeth Roadsová, konzervátorka archívů u Dvora lorda Lyona, heraldického úřadu pro Skotsko, konstatuje, že se mnozí kupci titulu mylně domnívají, že jsou skutečnými šlechtici.

„Pravý šlechtický titul si nemůžete koupit. Nemůžete zaregistrovat koupi půdy do skotského katastru, který jediný prokazuje vlastnictví půdy. Je to jen kousek papíru, který jste dostali jako doklad o tom, že jste přispěli na dobrou věc,“ říká.

Jedinou možností je podle ní koupit si feudální baronský stav, který není spojen s půdou.

Baronský stav původně udělovali skotští králové a byl spojen s velkými pozemky. S tím však skoncovala reforma vlastnictví půdy, kterou v roce 2004 schválil skotský parlament. Polovinu pozemků ve Skotsku vlastní méně než 500 osob.

Brian Hamilton, zakladatel společnosti Scottish Barony Titles, uvádí, že jsou dnes na prodej dva baronské statky, každý za 85 tisíc liber (2,6 miliónu korun). Nyní jedná s čínským zájemcem.

„Proč by si kupovali ferrari? Někteří lidé se jen chtějí cítit dobře. Když si koupí titul, chtějí tím někteří upevnit vztah ke Skotsku, jiní si myslí, že je to sympatická myšlenka. Další soudí, že to pomůže jejich obchodům. Nejsem o tom přesvědčen, ale nejsem tady proto, abych je od toho odrazoval,“ říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám