Hlavní obsah

Afroamerický biskup Curry svým energickým projevem osvěžil upjatou královskou svatbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv byli na sobotní královské svatbě ve Windsoru hlavními účinkujícími princ Harry a americká herečka Meghan Markleová, svým emotivním a energickým projevem, který mimo jiné četl z tabletu, na sebe strhl pozornost i pětašedesátiletý biskup Michael Curry. Afroamerického kazatele, jenž osvěžil upjatou svatební atmosféru, si jako řečníka vybrali nevěsta s ženichem.

Foto: Profimedia.cz

Biskup Michael Curry

Článek

Curry stojí od roku 2015 v čele americké episkopální církve, která je součástí širšího anglikánského společenství církví. I proto mohl tento afroamerický kazatel pronést kázání na svatbě prince Harryho, tato úloha totiž na svatbách příslušníků britské královské rodiny tradičně připadá jen anglikánským kněžím.

Reakce Beatrice z Yorku na projev Michaela Curryho.

Rodák z Chicaga ovšem podle řady komentářů přenesl do srdce britské monarchie atmosféru harlemských kostelů s jejich spirituály a gospely. Vážné tváře hostů se při jeho projevu rychle měnily v úsměvy. Nutno říct, že někteří svatebčané byli chvílemi až zaskočeni.

Podporuje sňatky gayů a lesbiček

Biskup, považovaný v zámoří za jednoho z nejprogresivnějších duchovních, navíc četl své kázání z tabletu iPad. Něco podobného se ale od tohoto kněze dalo čekat, od svého nástupu do úřadu hlavy americké episkopální církve totiž už často rozčeřil stojaté vody – podobně jako nyní trochu narušil upjaté ovzduší ceremoniálu svázaného letitými tradicemi.

Curry podle svých slov pochází z rodu otroků a chudých jižanských farmářů, je například rázným obhájcem práv sexuálních menšin. Patří rovněž k největším zastáncům rozhodnutí své církve, podle kterého již tři roky mohou gayové a lesby mít svatby v jejich kostelích.

„V lásce je síla, nepodceňujte ji. Ví to každý, kdo se někdy zamiloval. Doktor King měl pravdu, musíme objevit lásku, spasitelskou sílu lásky. Když to uděláme, přeměníme starý svět na nový,“ citoval ve svém kázání bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga.

Mění zajeté zvyky

Na dráhu kněze v církvi, k níž tradičně patřila velká část americké bělošské politické a hospodářské elity, se Curry vydal před čtyřmi dekádami, když vystudoval Yaleovu univerzitu.

„Když jsem byl v semináři, čekalo se, že černý kněz bude působit v kostele pro černochy,“ vzpomínal před časem. „Tak to zkrátka bylo – svět černé církve a svět bílé církve. Rasismus, proti kterému nikdo neřekl ani slovo,“ vyprávěl před dvěma lety o situaci v církvi, která se od té doby proměnila.

Jako kněz církve, ke které se hlásí něco přes dva milióny věřících, a v rámci Spojených států tedy patří k poměrně malým, začínal v Buffalu ve státě New York. Později vystřídal řadu míst po celých USA, působil a kázal v Ohiu či Marylandu, nejvíce času ale strávil v Severní Karolíně, kde se také v roce 2000 stal biskupem a kde získal proslulost procítěnými kázáními.

„Potřebujeme poblázněné křesťany,“ prohlásil například v roce 2012 a dodal, že vlastně i Ježíš byl svého druhu blázen.

Reklama

Výběr článků

Načítám