Hlavní obsah

Je úžasné mít v pokročilém věku možnost učit se, říká osmdesátiletý tanečník baletu

Osmdesátiletý Helio Haus z brazilského Rio de Janeira strávil většinu času v posledních pěti letech v centru pro výuku baletu. Scénickému tanci se chtěl věnovat celý život, vhodná doba však přišla až na stará kolena. Jak sám říká, balet mu v životě dodává novou energii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž se dal na stará kolena na baletVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv Haus vystudoval práva, velkou část pracovní kariéry strávil prodejem ubrusů. Baletu se chtěl věnovat celý život, nikdy prý ale nepřišla vhodná příležitost.

Nyní má však pro svou vášeň konečně hromadu času. V tréninkovém centru stráví až šest hodin denně, které kromě lekcí tance vyplňuje také protahováním a cvičením pilates.

„Baletu se můžu věnovat stejně jako každý jiný. Je to o tom vystoupit ze své komfortní zóny. Vychováte děti, které později zmizí. A když si uvědomíte, že jste vykonali to, co jste měli, musíte se zase začít věnovat sami sobě,“ vysvětlil Haus agentuře Reuters.

„Ať už se chcete naučit hrát na hudební nástroj, dělat nějaké řemeslo nebo cokoliv jiného, nikdy není pozdě,“ dodal.

Svým myšlením chce inspirovat

„Myslím, že jeho příběh ukazuje, jak je pro duševní pohodu důležité vykonávat fyzickou aktivitu. Klasický balet je možné dělat v jakémkoliv věku. On začal v 75 letech a já nepochybuju o tom, že bude pokračovat až do stovky,“ svěřila se jeho učitelka Camile Sallesová.

Pro Hause je rovněž důležité svým stylem myšlení inspirovat i další lidi. „Opusťte svou komfortní zónu, opusťte své společenské postavení, buďte pokorní a začněte od nuly. Je úžasné mít ve věku 80 let stále možnost učit se,“ uzavřel bystrý stařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám