Hlavní obsah

Zemřel Larry Harvey, zakladatel jedinečného festivalu Burning Man

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel unikátního festivalu, který na přelomu srpna a září v lokalitě Black Rock Desert v americké Nevadě každoročně přiláká desítky tisíc lidí, zemřel v sobotu 28. dubna ve věku 70 let. Se zdravím se potýkal od 4. dubna, kdy ho postihla cévní mozková příhoda, informoval server burningman.org.

Foto: Reuters

Larry Harvey

Článek

Harvey se narodil 11. ledna roku 1948 a společně se svým bratrem Stewartem vyrůstal v adoptivní rodině na malé oregonské farmě v Portlandu.

V roce 1981 se dal dohromady s Patricií Johnsonovou, se kterou zplodil syna Tristana. Ačkoliv mělo manželství krátké trvání, své dítě vždy zahrnoval velkou láskou, díky čemuž mezi nimi vznikl velmi vřelý vztah.

Přestože nikdy neabsolvoval vysokou školu, díky své vášni ke čtení a samostudiu byl velkým intelektuálem. Svůj čas věnoval především studiu historie, filozofie nebo psychologie. Jeho oblíbenými autory byli například William James, Sigmund Freud či americký učenec Lewis Hyde, jehož kniha „The Gift“ měla velký vliv na vznik filozofie Burning Mana.

Počátky festivalu

Tradice festivalu započala tak, že Harvey roku 1986 na pláži Baker Beach v San Francisku spálil velkou dřevěnou sochu muže.

Ať už se jednalo o spontánní akt kreativity či symbolickou tečku za záští z rozchodu s přítelkyní, událost tehdy přilákala velké množství diváků a opakovala se od té doby každý rok. V roce 1990 byl Harvey nucen tento rituál přemístit do neobydlené oblasti na dně vyschlého jezera v severní Nevadě.

Zatímco během dalších tří desetiletí bojoval proti různým vlivům, aby událost zachoval, počet účastníků rok od roku postupně rostl. Improvizované městečko Black Rock City tak v posledních letech netvořilo zanedbatelné množství nadšenců, ale desetitisíce lidí z celého světa.

Vytvořil celosvětové kulturní hnutí

Pro festival, který je neziskovou akcí a vyhýbá se komerčnímu využití, je typické zejména bizarní kostýmové vybavení všech účastníků a umělecké instalace rozmístěné po areálu. Velký důraz je kladen také na neničení přírody.

Jak se píše na oficiálních webových stránkách události, Burning Man není festivalem, ale komunitou, dočasným městem a celosvětovým kulturním hnutím založeným na důležitých principech.

Podle spisovatele Stewarta Branda Harvey vytvořil něco, co ve všech směrech překonalo všechny ostatní potomky sanfranciské kontrakultury. Burning Man nyní představuje globální komunitu s 85 oficiálními regionálními událostmi na šesti kontinentech a stovkami tisíců vášnivých účastníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám