Hlavní obsah

Žádná velká sláva. Největší hodinářská událost roku proběhla v udržovacím režimu

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Basilej)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švýcarské Basileji v úterý skončil každoroční veletrh hodinek a šperků Baselworld. Na největší akci tohoto druhu značky představují své novinky a letos se sice našly zajímavé kousky, ale nedá se říct, že by některá z firem oslnila něčím revolučním či přelomovým.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Veletrh Baselworld

Článek

Baselworld se potýká s úbytkem vystavovatelů a přetřásá se jeho budoucnost, což se projevilo na atmosféře letošního ročníku. I přesto ale mohli být fanoušci několika značek určitě spokojeni. Přinášíme vám výběr několika zajímavostí od tradičních firem.

Oranžový Patek Philippe

Nejkřiklavější novinkou od značky, která je považována za vůbec tu nejprestižnější, je model Aquanaut nově vybavený chronografem. Hodinky mají oranžové detaily a kromě černého je na výběr i oranžový pryžový řemínek. U Patek Philippe velmi nezvyklá věc, značka se zřejmě snaží cílit na mladší klientelu. S tím souvisí i cena, jež je označována za dostupnou. To v případě Patek Philippe znamená 38 600 švýcarských franků, tedy asi 840 tisíc korun bez daně.

Foto: Patek Philippe

Nový model Aquanaut s chronografem.

Rolex a Tudor proti sobě?

Jednou z nejvýznamnějších novinek celého veletrhu je určitě Tudor a jeho rozšíření řady Black Bay o model s GMT funkcí a s modročervenou lunetou, jíž se v branži neřekne jinak než „pepsi“. Česká cena by se měla pohybovat kolem sta tisíc korun, což je v této kategorii zajímavá nabídka.

Foto: Rolex/Tudor

Pepsi GMT hodinky od Rolexu a Tudoru.

Důležitý je zde kontext, protože Tudor je sesterskou společností Rolexu, který představil svůj ikonický model GMT Master v ocelové verzi a ve stejných barvách jako Tudor. Může se tak zdát, že si modely budou konkurovat, u Rolexu je ale cenovka více než dvojnásobná, takže to vypadá, že se firma rozhodla levnějším modelem oslovit jiné zákazníky.

Casio

Japonský gigant opět představil speciální model MR-G z kultovní řady G-Shock, v rámci které už vyrobil přes 100 miliónů hodinek. Technika úpravy kovu na hodinkách stejně jako v minulých případech odkazuje na japonské tradice. Tentokrát má připomínat typické zdobení jílců japonských mečů. Cena za model s celým názvem MRG-G2000HA je 800 tisíc yenů, tedy asi 155 tisíc korun bez daně.

Foto: Casio

Limitovaná edice MRG-G2000HA vznikne v počtu pouhých 350 kusů.

Potápěčské Seiko

Po loňské limitované reedici svých prvních potápěčských hodinek z roku 1965 letos Seiko opět oživilo potápěčské hodinky z 60. let. Výsledkem je model SLA025 s hi-beat strojkem, pouzdrem z jednoho kusu oceli a vodotěsností 300 metrů. Jedná se o limitovanou edici 1500 kusů, cena je 5500 eur (140 tisíc korun).

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Limitovaná edice Seiko SLA025.

Kromě toho japonská značka uzavřela partnerství s potápěčem a dokumentaristou Fabienem Cousteau, vnukem legendárního Jacquese Cousteau. V rámci spolupráce Seiko věnuje Cousteauově nadaci zabývající se ochranou mořského života část výtěžku z prodeje kolekce Save the Ocean, která byla taktéž představena na Baselworldu.

Foto: Seiko

Kolekce hodinek Save the Ocean.

Závodní TAG Heuer

TAG Heuer k radosti mnoha příznivců automatických chronografů a automobilového závodění oznámil, že speciální edice modelu Monaco v barvách Gulf Racing bude dostupná po celém světě. Předtím se prodávala pouze v USA. Edice oslavuje 50. výročí Gulf Racing, cena je 136 900 Kč.

Foto: TAG Heuer

Speciální edice TAG Heuer Gulf Racing.

Bronzový Oris

Trend bronzových hodinek očividně neustává, na letošním veletrhu představilo hodinky z tohoto materiálu vícero značek. Švýcarská značka Oris představila první bronzové hodinky předloni, letos na ně navázala automatickým chronografem, který je stejně jako v prvním případě věnován Carlu Brashearovi. Ten se stal prvním potápěčem amerického námořnictva s amputovanou nohou a prvním Afroameričanem, který získal titul Master Diver. Hodinky vznikly v limitované edici 2000 kusů, česká cena by se měla pohybovat kolem 120 tisíc korun.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Bronzový chronograf Oris Carl Brashear.

Unikátní Carl F. Bucherer

Po několika letech vývoje představila značka Carl F. Bucherer hodinky s tourbillonem, na jehož popis by byl potřeba samostatný článek. Podstatou je, že tato královská komplikace u tohoto modelu vypadá, jako by se ve strojku vznášela. Cena? Přes milión a půl.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Tourbillon od Carl F. Bucherer.

Kontroverzní Breitling

Breitling po loňské změně majitele mění směr a s tím souvisí i postupná obměna kolekce. Nové modely se však nesetkávají jen s nadšením, naopak, často zní kritika a nepochopení nad novým směřováním značky. Až delší časový úsek ukáže, zda nový management udělal správné rozhodnutí.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Breitling představil třeba i tento model s pouzdrem o průměru 38 milimetrů, který spadá do kultovní kolekce Navitimer.

Reklama

Výběr článků

Načítám