Hlavní obsah

Zemřel slavný francouzský šéfkuchař Paul Bocuse

Ve věku 91 let zemřel jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa, Francouz Paul Bocuse. Informoval o tom na twitteru francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Bocuse, dlouholetý držitel tří michelinských hvězd, byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie. Stál totiž u zrodu hnutí „nouvelle cuisine”.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Bocuse do své restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu lákal labužníky z celého světa.

Článek

K úmrtí se vyjádřil i prezident Emmanuel Macron, podle nějž byl Bocuse „ztělestněním francouzské kuchyně”.

„Jeho jméno je v rámci francouzské gastronomie synomem velkorysosti, respektu k tradicím i jeho vynalézavosti,” uvedl Macron v tiskovém prohlášení.

Bocuse se stal prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Do své restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu tak lákal labužníky z celého světa, kteří přijížděli ochutnat jeho slavné speciality – polévku s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami či holoubátka. Podnik drží tři michelinské hvězdy, nejvyšší ocenění v oboru, nepřetržitě od roku 1965.

Založil spolek Bande a Bocuse

Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes.

Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek Bande a Bocuse k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 pak inicioval soutěž Bocuse d'Or, která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

Za války obstarával potraviny na černém trhu

Paul Bocuse se narodil 11. února 1926 v Collonges-au-Mont-d'Or, za války získal odbornou průpravu v restauraci Clauda Mareta v Lyonu. Měl za úkol obstarávat potraviny na černém trhu a tehdy se prý naučil umění sehnat pro svou kuchyni to nejlepší, žertovali jeho přátelé.

Po smrti otce převzal jeho podnik a od základu ho přebudoval. V 60. letech postupně dostal všechny tři Michelinovy hvězdy, jež jsou nejvyšším ohodnocením.

„Monsieur Paul” jako jeden z prvních pochopil, jaký význam mají při stolování kompletní služby.

Dobrá restaurace je divadlo

„Dobrá restaurace, to je divadlo,” říkával často. Jeho hosté si zvykli na neobvyklé kombinace jídel, která jsou na talířích naservírována s velkým vkusem.

Kromě toho začal navazovat kontakty s jinými špičkovými kuchaři a vyměňovat si s nimi receptury. Společně vytvořili spolek Bande a Bocuse k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 také založil soutěž Bocuse d'Or, která každoročně oceňuje nejlepší mistry vařečky.

Postupně si otevřel několik dalších restaurací a pod jeho jménem se prodávají potravinářské výrobky i víno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám