Hlavní obsah

Evropa letos vyprodukuje nejméně vína od druhé světové války

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní počasí v letošním roce sužovalo hlavní evropské producenty vína, kterými jsou Itálie, Francie, Španělsko a Německo. Výsledkem je podle vinařské unie Copa-Cogeca nejnižší produkce vína od roku 1945. Kvalita by sice měla být podle úterního vyjádření letos vysoká, ale vzestup cen nebude takový, aby producentům vykompenzoval ztráty způsobené mrazy a suchem.

Foto: Profimedia.cz

Evropské vinaře nemůže letošní rok příliš těšit.

Článek

„Jsme svědky nejnižší (evropské) úrody vína od druhé světové války. V tomto roce byly naše vinice negativně ovlivněny vlivy klimatických změn a extrémního počasí, od mrazíků až po sucho,” uvedl v úterý ředitel organizace Copa-Cogeca Thierry Coste.

Celková produkce vína napříč Evropskou unií se odhaduje v tomto roce na 145 miliónů hektolitrů, což je podle organizace o 14 procent méně než v minulém roce.

„Velké množství producentů sklízelo hrozny v průměru o dva týdny dříve než jindy. Kvalita hroznů by nicméně byla být napříč Evropou velmi dobrá, což by mělo dát základ skvělým vínům,” dodal Coste.

Předpovědi nelhaly

Společnost sice nedodala detailní čísla produkce roku 1945, ale podle mluvčí je skutečně nejnižší od posledního roku druhé světové války. Italská produkce propadla na 40 miliónů hektolitrů (26procentní pokles) a francouzská produkce na 37 miliónů hektolitrů (18procentní pokles).

Aktuální situaci předvídali experti už dříve. V srpnu Francii předpověděli nejslabší úrodu vína za posledních osm dekád, když byl podle nich na vině poměrně teplý březen a duben plný mrazíků. Skutečností však je, že už loňský sběr byl jeden z nejchudších v posledních 30 letech, a tak je další 14procentní pokles pro vinaře již velmi citelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám