Hlavní obsah

Vinaři řeší, jestli dělat burčák, nebo víno

Právo, Milan Vojtek

Na třech léty zaběhlých místech, kde nabízejí svůj nápoj Machučovi z Valtic na Břeclavsku, je už možné zastavit se pro burčák. Pochází z hroznů z jejich vinice a Machučovi slibují, že jej bude dostatek. Někteří vinaři si ale hrozny šetří na víno. Miloslav Machuča je tradičně první, kdo vyráží na prodej burčáku. Ani letošní rok nebyl výjimkou, a tak už má za sebou skoro dva týdny prodeje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Miloslav Machuča prodává burčák u silnice z Brna do Vídně.

Článek

„První hrozny na burčák jsme sbírali pátého srpna. Jsou to pochopitelně odrůdy Irsay Oliver a měly při sklizni cukernatost čtrnáct stupňů,“ řekl Právu vinař. Podle legislativy lze burčák prodávat od prvního srpnového dne.

Zelené hrozny nemele

„Abych tady stál prvního srpna, o to mi nejde. Přece nepomelu zelené hrozny jen proto, abych už byl u silnice s burčákem. Pokaždé začínáme, když mají hrozny kolem čtrnácti stupňů, aby se to dalo pít,“ říká Machuča.

Vinař každoročně prodává burčák několik měsíců. Vystřídá při tom Irsay Oliver, Müller-Thurgau, Muškát moravský a nakonec ještě Veltlínské zelené. Že by nebylo co nabízet, se nebojí: „Ne, z toho strach opravdu nemám. Nám se urodilo. Ano, mrazy byly a škodily, ale ne plošně,“ dodal.

Jako prodejce je častým cílem potravinářské inspekce, svoje prodejní místa přesto nemění a lidé se k němu vracejí. První burčák tedy už je, jaro se svým dvojím útokem mrazivých nocí ale předčasně třídilo úrodu. A tak se milovníci burčáku obávají, jestli bude co pít, jestli si vinaři neschovají hrozny raději na plnohodnotná kvalitní vína.

Úroda na průměru

„Ve Znojmě v Louckém klášteře máme v září každý víkend akci s burčákem, bude také tradiční vinobraní, takže nechceme milovníky burčáku ochudit. Děláme to pro lidi a burčák bude,“ slibuje ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Miloslav Machuča prodává burčák každoročně.

Úroda, i když ji mrazy poznamenaly, se podle něj nejspíše dorovná k průměru. Vinice škody z mrazů částečně dohnaly, slunečné počasí a střídání teplých a chladných dní prospívá bobulím.

„Pokud se už nic mimořádného nestane, nabídne nám letošní ročník kvalitní aromatická vína. Právě toto počasí je podporuje, proudění teplého větru pomáhá k vyzrávání bobulí,“ dodal.

Hrozny se dovážejí

Místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku je jedním z těch, koho mrazy výrazně poškodily.

„Trendem vinařů je spíše než burčáku věnovat se kvalitní produkci. Na burčák tak mnozí jeho výrobci hrozny dovážejí s tím, že pak výrobek prodávají podle legislativy jako částečně zkvašený hroznový mošt, a kvalitní domácí surovinu použijí výhradně na víno,“ říká Maděřič.

Sám dá přednost zpracování úrody na víno. I proto, že hroznů bude mít méně. Právě v této části regionu mrazy škodily nejvíce a jeho vinice nebyly výjimkou.

„Probírka, kterou vinaři dělají, aby snížili počet hroznů na keři, a získali tak kvalitní vyzrálé bobule, je letos zbytečná. Příroda to udělala za nás a mnohde to vzala velmi důkladně,“ řekl Maděřič, který bude mít z některých odrůd pouhý zlomek obvyklého množství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám