Hlavní obsah

Odškodné za zneužití dalo vzniknout úspěšnému gastronomickému podniku

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběť Strausse-Kahna si pořídila za odškodné restauraci v New Yorku. Když přináší mísu s polévkou, celá září. „Polévka z kravské nohy patří mezi naše nejvyhlášenější speciality,“ schvaluje volbu hostů jednoho ze stolů v restauraci Chez Amina v ulici Boston Road v newyorské čtvrti Bronx.

Foto: archiv restaurace

Restaurant Chez Amina v Bronxu slaví se svou kuchyní úspěch.

Článek

Žena v modré košili, sepraných džínsách a pestrobarevném šátku podnik vlastní, avšak dělá všechno - vaří, obsluhuje i vypomáhá. „Nevyhýbá se ničemu. Je tady pořád,“ potvrzuje kuchař Mahmadou Naado (53) ze Senegalu.

Energická Nafissatou Diallová (41) se před šesti lety dostala do titulků a nejlepších vysílacích časů v médiích po celém světě. Dominique Strauss-Kahn (67), zvaný DSK, tehdejší šéf Mezinárodního měnového fondu a pravděpodobný uchazeč o úřad francouzského prezidenta s docela nadějnými vyhlídkami, ji měl proti její vůli přinutit k sexu. Živila se tenkrát jako pokojská v newyorském hotelu Sofitel na Times Square.

„Bez komentáře“

Strausse-Kahna zatkli, ztratil postavení i reputaci. Právníci ženy vyjednali s exbankéřem mimosoudní vyrovnání výměnou za stažení civilní žaloby. Hovořilo se o 1,5 miliónu dolarů (37,5 miliónu korun). Po uhrazení všech nákladů na právníky a poradce mohl Afričance zůstat zhruba milión dolarů (25 mil. korun).

Teď tráví Nafissatou Diallová, matka 17leté dcery, veškerý čas v restauraci, kterou si za peníze od DSK koupila. Otevřela ji v květnu 2014, stojí na rušném místě poblíž mešity a kostela letniční církve a záhy si vydobyla pověst jednoho z nejlepších podniků s pikantní africkou kuchyní ve městě. Dvacet stolů, dřevěné židle, stříbrné příbory, televize s velkou obrazovkou, ale bez licence pro prodej alkoholu.

Majitelka neposkytla od skandálu jediný rozhovor pro média. V prvních dnech po otevření, kdy její podnik obléhali francouzští novináři, se dokonce úplně stáhla do ústraní. Personál podepsal ve smlouvách i dodatek, že se nebude vyjadřovat k soukromí své šéfové. Na otázku reportérky týdeníku Bunte ohledně DSK odpovídá rezolutně, až dotčeně: „Bez komentáře.“

Pozor na peníze. Jen ty falešné

Po jedenácté dopolední se lokál pozvolna plní. Taxikáři, policisté, domovníci ze sousedství a afričtí přistěhovalci i ze vzdálenějších míst patří ke stálým hostům. „Vaří tu výborně,“ pochvaluje si Cise Elle (52), taxikář z Ghany, který tu obědvá každý den.

Servírka Katayone Abdulahová (26) prozradila, že už si v restauraci pochutnávala celá řada prominentů, třeba herec George Clooney. Jakmile to její šéfka zaslechne, hlasitě se rozesměje a pak zmizí v kuchyni.

Podniku se daří, Nafissatou si nemá nač stěžovat. Přesto zůstává v jednom ohledu nedůvěřivá. Protože už narazila na falešné peníze, visí u pokladny cedulka s upozorněním: „Pravost všech bankovek nad deset dolarů bude přezkoušena“. Ve skutečnosti na to ale žádné přístroje nemá. To však zákazníci nevědí. Nebo alespoň doposud nevěděli...

Reklama

Výběr článků

Načítám