Hlavní obsah

Pohled do nitra luxusních hodinek. Strojek tvoří skoro tři stovky miniaturních dílků

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pierce Brosnan ve filmu Aféra Thomase Crowna, Val Kilmer v Batmanovi nebo Christian Bale ve filmech Temný rytíř a Batman začíná, všichni ti nosili na ruce světoznámou značku hodinek Jaeger-LeCoultre. Strojek z takových hodinek jsme se snažili rozebrat.

Většina dílků měří jen několik milimetrů a takových je uvnitř zhruba 300. Podívali jsme se do nitra hodinových strojkůVideo: ale, Novinky

 
Článek

Švýcarská hodinářská manufaktura Jaeger-LeCoultre byla založena v roce 1833 a od té doby se pyšní hned několika prvenstvími.

V roce 1907 například představila nejtenčí strojek na světě, o zhruba dvacet let později pak začala vyrábět hodiny, o jejichž natahování se stará pouhá změna teploty a přišla také s hodinkami, které lze otočit kolem osy, aby se u nich třeba při sportu nepoškodilo sklíčko.

Během návštěvy Siegfrieda Fellera, mnichovského mistra hodináře, jsme jeden takový strojek zkusili rozložit a složit.

„Jedná se o strojek na ruční nátah, kalibr 875. Strojek má rezervu chodu osm dní. Stačí tedy, když se jednou za týden natáhne. Má také velkou datumovku. Skládá se asi z 280 jednotlivých částí a ten nejmenší komponent má přibližně jeden milimetr,“ popsal strojek, který jsme následně skládali a rozkládali, mistr hodinář Siegfried Feller.

Foto: ale, Novinky

Ceny takových hodinek se pohybují od 4 do 50 tisíc eur

Pokud má profesionální hodinář vyčistit takový strojek, to znamená celý ho rozebrat, vyčistit a následně složit, trvá mu to zhruba čtyři hodiny. My jsme pracovali pouze s devíti komponenty a dřina to byla obrovská.

Nejprve jsme si vyzkoušeli poskládat jednotlivé díly na počítači. To šlo celkem snadno — pokud se kolečko omylem vložilo na nesprávné místo, program zahlásil chybu a pokus se mohl opakovat.

V praxi už to tak snadné nebylo. Strojek se upevnil do stojánku a řádně se utáhl. Poté už přišel na řadu malý šroubovák a pinzeta. I přesto, že jsme používali rodico, tedy speciální gumu, díky které se ty nejmenší dílky lépe přenášely na podložku, komponenty létaly všude. Malé šroubky se nedaly pinzetou uchopit a s kolečky to bylo podobné.

S menší pomocí se však už strojek podařilo rozložit a správně složit. Odměnou pak byl certifikát absolvování kurzu.

Foto: ale, Novinky

Certifikát Jaeger-LeCoultre

Siegfried Feller se svému řemeslu věnuje už zhruba 40 let a více než 20 let pracuje výhradně pro Richemont.

„Pracuji pro Jaeger-LeCoultre v koncernu firem Richemont s centrálou v Mnichově. Přímo pod sebou mám zhruba 50 hodinářů a pro tuto konkrétní značku pracuje 14 z nich,“ uvedl mistr hodinář.

Cena takových hodinek se pohybuje v rozmezí od 4 tisíc do 50 tisíc eur. Odvíjí se například od materiálu, ze kterého je vyrobeno pouzdro. Dále také záleží na tom, kolik funkcí hodinky mají.

Reklama

Výběr článků

Načítám