Hlavní obsah

V ČR se objeví unikátní expozice historických hodinek

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se o příštím víkendu objeví na naše poměry zajímavá expozice historických modelů švýcarské hodinářské značky Longines. Stane se tak v rámci brněnského veletrhu hodinek SEW. Kolekci přiveze rodilá Češka Marie Reber, která pracuje v Longines jako archivářka a sama se označuje za strážkyni firemní paměti.

Foto: archiv firmy

Reklama na Longines v českém tisku z 30. let minulého století (výřez)

Článek

Přítomnost výstavy v České republice není až tak překvapující, značka Longines má u nás poměrně dlouhou tradici. Její význam lze ilustrovat například na tom, že ve 30. letech minulého století dodávala hodinky pro československé letectvo. Tento model je dnes velmi žádaným nejenom mezi českými sběrateli.

Na veletrhu, který se koná 4. - 5. listopadu v Moravské galerii v Brně, se tak expozice objeví mezi značkami, jako jsou třeba H. Moser & Cie, Sinn nebo Grand Seiko.

Chybět nebudou ani čeští hodináři Prokop & Brož nebo Luděk Seryn a přední čeští hodinářští odborníci, kteří se postarají o doprovodný program v podobě přednášek.

Foto: archiv Longines

Marie Reber v archivu firmy Longines

O své roli ve firmě i plánované výstavě, na níž se objeví firmou vybrané kousky z muzea Longines, uvedla Marie Reber více informací v krátkém rozhovoru pro Novinky.

Jak dlouho žijete ve Švýcarsku?

Ve Švýcarsku žiji již dvacet let.

Zajímala jste se o hodinky nebo jejich historii už předtím?

Již v době studií jsem se zajímala především o současné dějiny a zvláště pak o průmyslové dějiny. Kanton Neuchâtel, ve kterém žiji, je kolébkou švýcarského hodinářského průmyslu. Toto celosvětově uznávané průmyslové odvětví ovlivnilo a stále ovlivňuje hospodářství kantonu a jeho měst a také má vliv na jeho vzhled. Myslím zejména město La Chaux-de-Fonds, jehož urbanismus je zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO. Prohlubování znalostí v tomto oboru je pro mě opravdovým koníčkem.

Co vlastně obnáší vaše práce?

Ve firmě Longines vykonávám funkci archivářky. Mým úkolem je řídit a organizovat archivní servis. Tato práce též vyžaduje chránit a zpřístupňovat firemní dědictví kolegům a zároveň organizovat zachování stávajících dokumentů, které se historicky důležitými stanou až časem. Jinými slovy, shromažďuji firemní paměť – zkrátka jsem jejím strážcem.

Kolik modelů v muzeu máte?

Aktuální výstava současného muzea Longines obsahuje více než 550 hodinek a časových zařízení. Firemní muzeum je veřejnosti otevřeno od pondělí do pátku, ale pokud by někdo ze čtenářů měl zájem o návštěvu, doporučuji, aby si schůzku předem domluvil.

Na začátku listopadu se objeví na brněnské výstavě SEW expozice historických Longines, kde budete přítomna i vy. Jak k této spolupráci došlo?

Byla jsem oslovena firmou Hodinářství Bechyně, která zastupuje naši značku v České republice.

Foto: archiv firmy

Reklama na Longines v českém tisku z 30. let minulého století

Kolik hodinek do České republiky přivezete?

Výstava se skládá z devíti vitrín a deseti panelů. Jedná se celkem o 18 modelů.

Děláte podobné expozice mimo muzeum častěji?

Ano, jejich počet rok od roku roste.

Co si od této akce slibujete?

Příběh značky Longines je velmi bohatý. Příští rok bude společnost slavit 185 let existence a 150 let jména značky „Longines“. Rádi bychom tímto způsobem historii firmy zprostředkovali v České republice a doufáme, že tím fanoušky nadchneme.

Na konec se nelze nezeptat: Jaké hodinky nosíte?

Jistě si lehce představíte, že se mi líbí hodně modelů Longines. Mám jich také doma několik. Jeden z mých nejoblíbenějších modelů je Master Collection s měsíčními fázemi. Též často nosím model Heritage z roku 1968. Tento rok jsem neodolala modelu Equestrian a v současné podzimní době nosím chronograf z kolekce Evidenza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám