Hlavní obsah

Muž při soutěži pozřel pálivou papričku. Skončil s dírou v jícnu

Novinky, jky

Chilli napomáhá hubnutí, trávení a je nedílnou součástí mnoha světových kuchyní. Jenže nic by se nemělo přehánět, zejména pak, když nemáte natrénováno. Přesvědčil se o tom i jeden Američan, který pozřel pyré z papričky bhut jolokia. Skončil kvůli tomu v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Paprička bhut jolokia (jinak též naga jolokia) stála na počátku zdravotních potíží muže.

Článek

Soutěž v pojídání chilli málem skončila tragédií. Američan v soutěži snědl hamburger potřený pyré z papričky bhut jolokia. Brzy začal zvracet a dávit se. S obrovskými břišními bolestmi byl odvezen do nemocnice, kde lékaři přišli na to, že má díru v jícnu o průměru 2,5 centimetru.

Soutěžící podstoupil okamžitě operaci a následně strávil v nemocnici 23 dní.

Zmiňovaná paprička má naměřenou pálivost větší než jeden milión Scovilleho jednotek (SHU). Je přibližně třikrát pálivější než paprička habanero, která je pro naprostou většinu běžných lidí už za hranicí toho, co dokáží pozřít. Pro představu, třeba pálivost omáčky Tabasco se pohybuje zhruba někde okolo 5000 SHU.

Paprička bhut jolokia je populární převážně v Indii, kde je široce používána nejen jako koření, ale paradoxně i jako lék na zažívací problémy či jako způsob, jak si usnadnit boj s únavnými horky.

Díru způsobilo zvracení

Lékaři v časopise The Journal of Emergency Medicine varovali před nárůstem popularity soutěží, kde mají lidé požívat extrémně pálivá jídla. I v tomto případě totiž měli za to, že má muž zřejmě jen extrémně podrážděné žaludeční sliznice. Teprve když při vyšetření objevili ránu v jícnu, zjistili, že je situace daleko vážnější.

Zdravotní stav, který u muže nastal, se podle lékařů označuje jako tzv. Boerhaavův syndrom. Díru do jícnu mu nepropálila přímo sama paprička, ale způsobilo ji silné a konstantní zvracení. Případy bývají často smrtelné a muž tak prý měl velké štěstí.

Název tento syndrom nese po lékaři z 18. století, jehož pacient zemřel po zvracení obřího oběda. O pálivosti tohoto oběda však žádná zmínka není.

Chilli se bude pojídat i v Praze

I v Praze se příležitostně konají soutěže v pojídání pálivých papriček a pokrmů z nich připravených. Nejznámější z nich je tzv. Plechová huba, která se bude letos konat 17. listopadu. Organizátoři se prý podobného případu nebojí, ale jsou pro každý případ připraveni.

„Na Plechové hubě jsou soutěžící seznámeni s možnými riziky předem, podepisují nám pravidla soutěže, společně s prohlášením, že jsou zdraví a přebírají za sebe plnou odpovědnost. Na místě je vždy připraven zdravotnický tým, nicméně se nám zatím naštěstí nestalo, že by byl potřeba,” informovala Novinky pořadatelka akce Michaela Ročková.

Reklama

Výběr článků

Načítám