Hlavní obsah

Českým ležákem roku je Radegast. Uspěla Ryze Hořká 12°

První místo v hlavní kategorii světlých ležáků degustační soutěže České pivo letos získal Radegast se svou Ryze Hořkou 12°. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium z moravského pivovaru Litovel. Bronzovou příčku obsadil Staropramen Ležák z pražského smíchovského pivovaru.

Foto: Profimedia.cz

Zlatavá tekutina je pro Čechy klasikou. Není tak divem, že existuje tolik pivních soutěží.

Článek

Výsledky 16. ročníku soutěže, ve které v pěti kategoriích soutěžilo 58 vzorků piv, vyhlásili v pondělí organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva. Počet piv přihlášených do soutěže letos klesl skoro o pětinu.

V kategorii světlých výčepních piv uspělo Královské pivo Litovel Moravan, následované pivy Zubr Gold a Zubr Classic. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Zubr Grand, následovaný Braníkem 11 a Kvasnicovou jedenáctkou od pivovaru Bernard.

Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Birell Světlý, umístil se také Birell Polotmavý a Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Rakovníku.

Černým pivům dominovala Litovel

Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni a předloni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístil Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi. Na druhé pozici skončilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku, na třetím místě loňský spoluvítěz kategorie Postřižinské tmavé z nymburského pivovaru.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám