Hlavní obsah

První transplantace mužství se prý podařila, páru však způsobila trauma

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před deseti lety provedli čínští chirurgové něco nevídaného - ve vojenské nemocnici ve městě Kuang-čou uskutečnili první transplantaci mužství. Ač se operace po chirurgické stránce podařila, úspěchem vlastně neskončila.

Foto: Profimedia.cz

Transplantace mužství byla dlouhá léta velkým tabu.

Článek

O té operaci mluvil celý lékařský svět. Ačkoliv tedy převážně zpětně, vzhledem k tomu, jaké překvapivé obrátky transplantace penisu v roce 2006 nabrala. Čtyřiačtyřicetiletý muž utrpěl při nehodě ztrátu většiny svého mužství a měl mu být transplantován penis od 22letého muže, který byl odpojen z přístrojů poté, co byli lékaři nuceni označit jeho mozek za zcela nepracující.

První výsledky a poznatky z celé transplantace hovořily o úspěchu. Jenže následkem celé procedury utrpěli pacient i jeho manželka psychické trauma. O pouhých 15 dní později se tak musela konat další operace, během které mu bylo nově nabyté mužství opět odstraněno.

Pochybnosti nechyběly

Chirurg Jean-Michel Dubernard, který provedl první transplantaci tváře na světě, uvedl, že tento případ vyvolal značné množství otázek a získal si množství kritiků. Dodal, že si neumí představit, jaké by byly reakce na obdobnou transplantaci v Evropě - jak od lékařů z praktického hlediska, tak i ze strany médií z toho etického.

Najdou se také kritici, kteří samotnou úspěšnost chirurgického zákroku zpochybňují. Belgický urolog Piet Hoebeke uvedl, že dva týdny nejsou dostatečná doba na to, aby mohla být vyhodnocena případná dlouhodobá funkčnost voperovaného mužství. Určité chyby v provedené transplantaci by se podle něj ani nestihly objevit.

Úspěch nakonec přišel

Nakonec i sama čínská nemocnice, ve které byla transplantace provedena, vydala později určitý seznam směrnic, který mimo jiné doporučuje, aby byla tato procedura omezena výhradně pro jedince s vážnými zraněními, kteří nejsou ochotni podstoupit tradiční rekonstrukční plastickou operaci.

A jak se svět transplantací mužství za uplynulých deset let proměnil? Reálně první doopravdy úspěšná transplantace penisu proběhla v prosinci 2014 v Jižní Africe. Devítihodinový zákrok tehdy vrátil hrdost 21letému muži, který o své mužství přišel při pokažené obřízce ve svých 18 letech. Další obdobná transplantace úspěšně proběhla v americkém státě Massachusetts v květnu tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám