Hlavní obsah

Belgický pivovod již funguje, pod Bruggami proudí pivo

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgický pivovar Halve Maan (Půlměsíc) si dal ke svému 150. výročí pořádný dárek. Ač tomu nikdo nejdříve moc nevěřil, v pátek spustil pod belgickými Bruggami pivovod.

V potrubí pod belgickým městem Bruggy začalo proudit pivoVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Belgický pivovar v pátek slavnostně pootočil kohouty potrubí ležícího pod středověkým městem Bruggy. Díky novému systému tak nyní proudí pivo trubkami přímo do tři kilometry vzdálené budovy, kde je lahvováno.

Čtyři roky plánování a pět měsíců samotné výstavby - to vše stojí za krokem, který zbaví dlážděné historické centrum až 40tunových nákladních vozidel převážejících pivo. Těch projíždělo městem přibližně deset až patnáct týdně.

Sám ředitel pivovaru Xavier Vanneste uznal, že nákladní vozidla převážející pivo se stala pro město ekologickým hazardem: „Někdy jich městem mohlo projet až pět denně a to už bylo opravdu špatně zvladatelné a nebylo to příjemné ani pro místní obyvatele.”

Vanneste řekl, že nápad pivního potrubí se zdál být do značné míry nereálný, až do chvíle, kdy spatřil místní dělníky, jak pokládají podzemní kabely a začal se celou touto problematikou detailněji zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám