Hlavní obsah

Trend vousů nemizí. Na údržbu jsou náročnější než vlasy

Novinky, jky

Je to trend, který je patrný zejména ve větších městech. Nejde už jen o hipstery, vous si pěstují muži všech věkových kategorií a jsou na něj také patřičně hrdí. Zatímco vlasy některým nemilosrdně ubývají, vous je může reprezentovat i v době, kdy již na hlavě nic kloudného vymyslet nelze. Jak ale podotýkají experti - není to rozhodně zadarmo, péče o vousy vyžaduje čas a základní znalosti.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se nebojíte používat břitvu, budou se vám okraje vousů upravovat snáze.

Článek

„Když o své vousy nepečujete, začnete velmi brzy vypadat jako čundrák putující aljašskou divočinou. Vousy nejsou jen určitým vyjádřením svobody, ale také jistým závazkem. Vousy se samy o sebe nepostarají lépe než vaše nehty či trávník - potřebují péči,” říká známý stylista celebrit Sandy Poirier, který vede salón Shag v Bostonu.

Foto: Profimedia.cz

Čas od času není od věci navštívit pánské holičství.

Důležité je, že muži často více pečují o vlasy než o vousy. To je základní chyba, kterou potvrzují i čeští odborníci. „Muži mají tendenci si vlasy mýt, ale na vousy tak nějak zapomínají. Je potřeba řádně vymýt vous, ale i pokožku pod ním. K tomu slouží zmíněná mýdla na vousy, která se Češi teprve pozvolna učí využívat,” uvedl Michael Horovič ze společnosti Gentleport.

Výbavička se vším všudy

„Hodně mužů si vousy vůbec nemyje. Když už je myjí, tak na ně používají stejné mýdlo, kterým se myjí třeba v podpaží. To je špatný nápad, Vysuší si tak své vousy a kůži pod nimi. Nejlepší je na ně používat několikrát týdně hydratující šampón, jen tak si zajistí, že nebudou ostré a lámavé,” tvrdí Poirier.

Foto: Gentleport

Chcete-li pěstovat vous, musíte se o něj také starat.

„Péče o vousy je opravdu komplikovanější, než by se mohlo zdát. Obecně doporučuju nejdříve očistit vousy speciálním mýdlem. Po důkladném mytí se nesmí zapomenout na hydrataci a výživu, k čemuž slouží olejíček nebo balzám na vousy. Styling se pak dělá hřebínkem na vousy či kartáčem z kančích štětin. K tomu se používají tvrdé či krémové vosky,” uvádí Horovič.

Nejsou pro všechny

Zvládne muž tuto úpravu sám doma? Prý ano, ale návštěva pánského holičství čas od času jistě neuškodí. Začátečnickou chybou je i to, že se někteří muži snaží tvarovat vousy už třeba po dvou týdnech. Pokud se snažíte sebevíc a stejně výsledek působí odstrašujícím dojmem, není ostuda přiznat, že vousy nejsou pro vás.

„Je to tvrdá realita, ale ne všichni muži mohou mít vousy, je to záležitost genetiky. Pokud si to necháváte růst již tři měsíce a vousy nejsou jednolité, lepší to už asi nebude. Nechte to být, oholte je a zkuste něco jiného,” dodává Poirier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám