Hlavní obsah

Fotbal mužskou záležitostí? Ale kdeže, realita je už dávno jiná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když začala kopat do míče, byla Lina jediná dívka mezi kluky ve své čtvrti, kde byl vždycky fotbal především mužským sportem. Nyní ve 14 letech se tato jordánská dívka těší, že si splní svůj sen - zahrát si na mistrovství světa, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ženská fotbalová reprezentace Jordánska

Článek

„Tady v Jordánsku lidi dost často vnímali hodně špatně, když holka hrála fotbal. Ale to se už brzy změní," říká Lina. Třicátého září v Jordánsku začne ženské mistrovství světa ve fotbale do 17 let. Bude to poprvé, co bude blízkovýchodní země hostit mezinárodní ženskou fotbalovou soutěž.

Lina a dalších 20 mladých fotbalistek, včetně oddaných muslimek halících si hlavu, trénuje tvrdě pod vedením britského trenéra. Pořád přitom má v živé paměti, jak se musela poprat se společenskými konvencemi konzervativního království, když se jako malá holka chtěla přidat ke klukům ze své čtvrti, kteří na ulici hráli fotbal.

Změna v roce 2005

Jordánsko, které patří mezi klíčové blízkovýchodní spojence Západu, je muslimskou zemí s křesťanskou menšinou. Obě tyto komunity jsou zatížené náboženskými a společenskými omezeními, stejně jako další státy Blízkého východu. Po celá desetiletí byl fotbal mimo dosah žen. To se ale změnilo v roce 2005, kdy jordánská federace vedená princem Alím, nevlastním bratrem krále Abdalláha II., vytvořila první národní ženský tým.

Alí, bývalý viceprezident FIFA, který neúspěšně kandidoval na prezidenta světové fotbalové federace, má zásluhu na tom, že Jordánsko bude hostit ženský fotbalový turnaj do 17 let. V květnu FIFA na svých internetových stránkách uvedla, že první jordánské hráčky, které po více než desetiletí vyběhly na trávník, „udělaly dojem" a „rozhodně nezklamaly".

Foto: Profimedia.cz

Trénink jordánských fotbalistek

A také britský trenér Robbie Johnson věří, že tým dívek do 17 let na nadcházejícím šampionátu zazáří. „Konkrétně tahle skupina rozhodně dychtí zabodovat a umístit Blízký východ na ženskou fotbalovou mapu," řekl Johnson AFP během jednoho z tréninků.

Šampionát je šancí

„Rozhodně by to mohl být začátek pobídky pro ženy, a zvláště pak na Blízkém východě. Začátek něčeho, co jim řekne: Podívejte, i vy můžete hrát a soutěžit," dodal.

Trenér dívky nijak nešetří, aby byly připravené na svůj velký den. Útočnice Lina i její spoluhráčky bedlivě poslouchají, když jim trenér vysvětluje strategii s konkrétními úkoly pro hráčky na křídlech a pro brankářky, zatímco na lavičkách sedí rodiče a sledují, jak probíhá trénink.

„Mým cílem je dostat tyhle hráčky do tak konkurenceschopné formy, jak jen bude možné. A pak uvidíme, co se může stát," uvedl Johnson. Organizátoři věří, že turnaj bude mít ohlas i mimo samotná hřiště a přispěje ke změnám jak v Jordánsku, tak v širším arabském světě.

„Fotbal používáme jako platformu pro společenskou změnu," říká Samar Nasarová, bývalá členka jordánského národního plaveckého týmu a členka organizačního výboru. Nadcházející turnaj „je příležitostí, která může Jordánsku i celé oblasti dát trvalý odkaz", který pomůže změnit stereotypy a dát ženám větší moc, dodala.

A s tím souhlasí i Lina. „Fotbal mě naučil spoustu věcí," říká. „Cítím se zodpovědnější a jsem teď společenštější.”

V Jordánsku je nyní 720 registrovaných fotbalistek, což je jen malá kapka v zemi s 6,6 miliónu obyvatel. I ta ale může znamenat rozhodující krok pro ženský fotbal, uvádí FIFA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám