Hlavní obsah

Ledové víno bude. Na jižní Moravě začali sklízet ty správné hrozny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří vinaři v Jihomoravském kraji začali se sběrem hroznů pro výrobu ledového vína, které se vyznačuje vysokým obsahem cukru. U těchto hroznů je potřeba, aby byly před sběrem alespoň dva dny na vinici v teplotě minus sedm stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Na sběr hroznů pro ledové víno se letos čekalo obzvláště dlouho.

Článek

Lidé ve vinařství Pavlovín v Bohumilicích na Břeclavsku posbírali z půl hektaru půdy asi 2300 kilogramů hroznů. Podle jednatele společnosti Radima Heči z nich bude přibližně 2000 lahví ledového vína Chardonnay o obsahu 0,2 litru. Jedna bude zhruba za 300 Kč.

Pár lahví vína budou mít Vinné sklepy Valtice, kde však kvůli počasí a ptákům sesbírali většinu úrody pro ledové víno ještě před mrazem. Na další dny chystají sběr hroznů pro ledové víno ve Vinařství Maděřič v Moravském Žižkově a také vinař Josef Valihrach z Břeclavska.

Teplota minus sedm stupňů byla signálem, že mohou se sběrem začít v Bohumilicích. „Před rokem jsme sbírali už poslední den v roce, kdy byly hrozny pod potřebným mrazem pět nebo šest dnů. Teď jsme se rozmýšleli, jestli to neposbírat dřív, ale potom hlásili mráz, tak jsme počkali," uvedl Heča. Podle něj se dalo dohromady zhruba 45 lidí, kteří od rána zamířili do vinohradu.

Jedna pětina hmotnosti

„Vinohrad máme v areálu firmy, takže je několik desítek metrů od lisu. Vše jsme sbírali do beden a nechávali to venku na mrazu a pak jsme to celé nasypali do lisu," řekl Heča.

Dodal, že ledové víno Chardonnay bude mít cukernatost okolo 32,5 stupně. Z celkové hmotnosti hroznů se podaří vylisovat asi pětina šťávy. Následovat však budou další procesy, jako například odkalování, kvašení nebo čištění, takže první víno bude až za několik měsíců.

Jen pár desítek lahví ledového vína budou mít Vinné sklepy Valtice. „Letos jsme nechávali hrozny na ledové víno asi na půl hektaru, ale nezasíťovali jsme to a úrodu nám ožírali špačci. Proto jsme ji posbírali už dříve a zbylo opravdu jen málo. Odhadujeme to tak na deset litrů," řekl ředitel Marek Šťastný.

Za šest hodin hotovo

Sklizeň a zpracování hroznů v Moravském Žižkově má probíhat v pondělí dopoledne. „Máme vše připravené na pondělí. V šest ráno bychom začali sbírat. Za tři hodiny to budeme mít, kolem deváté budeme lisovat a kolem oběda bude vylisováno," informoval již dříve Jiří Maděřič z Vinařství Maděřič. Podle něj mnoho hroznů z plochy půl hektaru sežrala zvěř, ale zůstaly zhruba dvě tuny.

„Děláme lahve o objemu 0,3 litru, takže budeme mít asi tisíc lahví odrůdy Frankovka," doplnil Maděřič. Cena se pohybuje kolem 400 korun.

Zatím se nesbíralo ani u vinaře Josefa Valihracha z Břeclavska, který plánuje výrobu ledového vína odrůdy Cabernet Franc.

„Uvidíme, jak bude v pondělí. Množství ani místo, kde hrozny mám, ale po zkušenostech nesděluji. Mohlo by se stát, že už by tam hrozny nebyly," dodal Valihrach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám