Trvalo to celkem sedm hodin. Jakmile oblíbené pečivo z bílé mouky dosáhlo zlatohnědé barvy a bylo křupavé, natřeli ho pekaři nutellou společnosti Ferrero, rozkrájeli a nabídli návštěvníkům Expa.

Jenže každá mince má dvě strany. Itálie je sice vyhlášená chutným a křupavým pečivem, avšak partnerství této akce se společností Ferrero se ukázalo jako velmi kontroverzní.

Francouzské ministryni životního prostředí Segoléne Royalové se akce vůbec nepozdávala. Důvod? Ferrero už v minulosti obvinila z toho, že používání palmového – velmi nezdravého – oleje pro výrobu Nutelly vážně přispívá k ekologické krizi.

Palmy na výrobu oleje se totiž pěstují ve vypalovaných deštných pralesích. Navíc je palmový tuk pro lidské zdraví škodlivý.

Odhlédneme-li na malý moment od ekologického podtextu, Italové a Francouzi překonali dosavadní rekord z Ho Či Minova města ve Vietnamu, kde 111 metrů dlouhou bagetu upekli v roce 2006.