Hlavní obsah

Konec pořezaných tváří? Přichází holení laserem

Novinky, mcm

Stačí jím prý párkrát mávnout přes kůži a člověk je oholen. Riziko náhodného pořezání i dalších nepříjemností obvyklých při holení je prý nulové. Tak funguje Skarp, nový typ holicího strojku vymyšlený podle listu The Daily Telegraph dvěma Švédy.

Foto: Skarp/Kickstarter

Oholená tvář bez pořezání by měla být brzy realitou.

Článek

Nástroj z hliníku, který svým tvarem připomíná běžný dvoubřitý strojek, poprvé používá k řezání mužských vousů i ženských chlupů pouhý paprsek světla, laser. Strojek, který mohou používat obě pohlaví, zajišťuje podle obou vynálezců „neuvěřitelně oholení“.

Dokáže seřezat vousy až na kůži, aniž by ji samotnou poškodil. A co více, má daleko větší životnost než běžné žiletky. Lze jej používat až padesát tisíc hodin a k jeho provozu stačí jedna AAA baterie, kterou lze opakovaně nabíjet.

Ostré světlo se prostě - na rozdíl od oceli - jen tak neotupí. Odpadne také potřeba používat holicí pěnu. Ušetří se i voda, která často zbytečně teče, zatímco si člověk holí tvář. A navíc prý odpadnou všechna podráždění, jaká způsobuje žiletka obyčejná i dvoubřitá.

Kus za 3700 Kč

Strojek, chráněný patentem, nevydává žádné ultrafialové záření a laser nevstupuje do kůže, působí jen na vousy a chlupy. Podle Švédů to znamená, že při použití skarpu nehrozí vznik potíží ani poranění.

Na svůj projekt získali oba vynálezci peníze, celkem milión dolarů, přes web Kickstarter. Nový strojek má být po pěti letech práce uveden do prodeje v březnu příštího roku a má zatím stát 159 dolarů (asi 3700 Kč). Jeho vývoj byl možný až poté, co oba Švédové odhalili v roce 2009, po osmi letech výzkumů, vlnovou délku světla, kterou lze použít na vousy či chlupy v jakékoliv barvě.

Oba vynálezci jsou průkopníky v oblasti laserového ošetřování lidského ochlupení. Jeden z nich, Morgan Gustavsson, vynalezl už v roce 1989 IPL, což je metoda používaná dodnes k depilaci a různým dermatologickým ošetřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám