Hlavní obsah

Za korupci politiků může zřejmě testosteron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne

Testosteron je v popředí zájmu medicíny několik posledních let. U mužů i žen totiž řídí sexuální apetit zvaný libido, dodává energii a omlazuje. Jenže má také řadu negativních vedlejších účinků a jeho podávání v krémech, injekcích a dalších preparátech je tudíž sporné.

Foto: Profimedia.cz

Pocit moci politiky korumpuje.

Článek

Testosteron totiž snižuje empatii a zvyšuje psychopatické chování. Lidé s vyšší hladinou testosteronu se častěji dopouštějí korupce. Připadá jim normální. A hladinu testosteronu zvyšuje třeba také pocit moci. To údajně vysvětluje to, proč je tolik mocných zároveň zkorumpováno.

Moc je pro vůdce stejná jako krev pro upíry, tvrdí profesor John Antonakis z Univerzity v Lausanne, který se zabýval vztahem moci, korupce a pohlavních hormonů. Vyšší hladina testosteronu – mužského pohlavního hormonu – činí lidi náchylné ke korupci. Snižuje u nich schopnost empatie – vcítění se – a dokáže změnit i chování jinak čestného jedince.

„Moc jinými slovy vede ke korupci, absolutní moc k absolutní korupci,“ tvrdí profesor Antonakis. To vysvětluje, proč vůdci typu Hitlera, Stalina či Kima byli absolutně zkorumpovaní. Vládli totiž jako absolutističtí diktátoři. Tato zjištění odsuzují k zániku patriarchální společnost.

Na ženy tak nepůsobí

Ne že by na ženy moc vůbec nepůsobila korupčně a že by v jejich těle nezvyšovala hladinu testosteronu. Účinky u žen jsou však mnohem slabší a ženy jsou čestnější. Mužské tělo je vůči testosteronu naprosto neodolné a jeho účinky jsou velmi výrazné.

„Moc je pro vůdce to, co krev pro upíry. Jakmile ji jednou ochutnají, nemůžou se jí vzdát. Moc může korumpovat, ale je také možné, že ti, kdo jsou zkorumpovaní, vyhledávají moc a chtějí vládnout,“ tvrdí Antonakis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám