Hlavní obsah

Porazil desítky českých barmanů a v Česku triumfoval. Teď ho čeká větší oříšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 28. května večer se v prostorách pražského Buddha-Baru rozhodovalo o vítězi českého národního kola nejprestižnější barmanské soutěže světa - The Diageo Reserve World Class 2015. Vítězem se nakonec ze čtyř finalistů stal Vítězslav Cirok z nedávno otevřeného pražského baru LʼFleur. Ten bude nyní reprezentovat ČR na světovém finále v jihoafrickém Kapském Městě a utká se s nejlepšími barmany z celého světa.

Foto: archiv soutěže

Vítěz soutěže Vítězslav Cirok při přípravě jednoho ze soutěžních koktejlů

Článek

Je to soutěž, které se účastní tisíce barmanů z více než 55 zemí světa. Jde o velmi uznávané, ale pro barmany také velmi náročné klání. Do českého finále po více než půl roce příprav a kvalifikací postoupilo do dvoudenního finále 14 barmanů. Ti reprezentovali deset barů ze tří měst v celkem šesti disciplínách.

Druhý ročník Diageo Reserve World Class Competition v České republice odstartoval už v listopadu loňského roku. Na pět desítek barmanů z 22 barů v průběhu sedmi měsíců absolvovalo několik seminářů a workshopů a v návaznosti na ně vymýšleli soutěžní drinky, které prezentovali prostřednictvím sociálních sítí a ve svých barech.

První soutěžní den hostil ve středu 27. května Bugsyʼs bar. Porota, v níž usedli vítězové globálních finále Diageo Reserve World Class Competition z uplynulých let, Španěl David Ríos a Aristotelis Papadopoulos z Řecka, hodnotila barmanskou techniku finalistů, jejich kreativitu a samozřejmě také chuť drinků, které jí v rámci dvou soutěžních disciplín předložili.

Inspirace z knih 

První disciplínou byla Written Word Challenge, tedy příprava vlastního drinku inspirovaného knihou. V následující disciplíně byl hlavní hvězdou gin Tanqueray No. Ten a příprava Future Martini, tedy moderního twistu na tuto koktejlovou klasiku. Po těchto dvou disciplínách opustila soutěž první šestka soutěžících.

Foto: archiv soutěže

Triumf v českém kole soutěže je pro Ciroka teprve prvním krokem. Světové kolo bude větší výzvou.

Ve čtvrtek 28. května se pak veškeré dění přesunulo do Buddha-Baru. Tam ovšem soutěžící značně zaskočil ambasador soutěže Petr Kymla, který jim hned na úvod vložil speciální disciplínu, kdy na ně čekal slepý test tří vzorků vodky, ginu a rumu, které se měli pokusit identifikovat.

A následovala další náročná zkouška – snoubení koktejlů s pokrmy. Šéfkuchař Buddha-Baru Lukáš Želechovský barmanům představil šest druhů asijských tapas, soutěžící si dvě z nich vybrali a ke každému připravili jeden drink. Na vymyšlení receptur měli pouze hodinu, a tak kromě jejich chuťových buněk prošla prověrkou i schopnost improvizace. Tato fáze soutěže se stala osudnou pro další dva soutěžící.

Osm koktejlů za osm minut 

Po poslední disciplíně soutěžního odpoledne nazvané Zacapa Punch pak do večerního super finále postoupila pouze čtveřice účastníků. Ti se poprvé za podpory veřejnosti utkali v disciplíně Speed Challenge. A bylo se rozhodně na co dívat, neboť namíchat v časovém limitu osmi minut osm různých drinků, a to s využitím odlišných barmanských technik a co nejpestřejší škály surovin, vyžaduje pořádnou dávku barmanských kvalit.

Jméno nového vítěze zaznělo krátce po jedenácté hodině. Na přelomu srpna a září tak pojede Českou republiku do Kapského Města reprezentovat Vítězslav Cirok z nedávno otevřeného pražského baru LʼFleur. Zde na něj však bude čekat tvrdá konkurence v podobě 55 nejlepších barmanů z různých zemí světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám