Hlavní obsah

Unikátní sbírka hodinek Swatch se vydražila za milióny

Jedna z největších soukromých sbírek hodinek Swatch na světě se v úterý dražila v Hongkongu. Očekávalo se, že sbírka se prodá za částku kolem 1,3 miliónu amerických dolarů (33,5 miliónu korun), nakonec se ale vydražila za něco málo přes šest miliónů dolarů.

Foto: Sothebys

Část sbírky Paula Dunkela

Článek

O kolekci sběratele Paula Dunkela obsahující více než 5800 kusů hodinek se před nabitou dražební síní aukčního domu Sotheby′s přetahovali tři kupci. Identitu kupce, který přihazoval po telefonu, aukční síň neodhalila. Pouze uvedla, že se jedná o „evropskou instituci“.

Jedná se o největší soubor hodinek Swatch, jaký byl kdy prodán. Dunkelova sbírka tak překonala kolekci 4363 hodinek, které v roce 2011 dražil aukční dům Phillips.

Firmě Swatch je připisována zásluha za to, že po vstupu na trh v roce 1983 vdechla nový život do švýcarského churavějícího hodinářského průmyslu. Hodinky Swatch se staly kulturním fenoménem mimo jiné i díky svému barevnému designu a převážně dostupným cenám.

Mezi draženými hodinkami byly krom běžnějších modelů i speciální edice z dílny různých umělců včetně Kikiho Picassa a Keithe Haringa, stejně jako například kolekce k 40. výročí Jamese Bonda.

Reklama

Související témata:

Související články

Oris má další jazzovou limitku

Švýcarská značka Oris představovala v minulých letech pravidelně limitované edice hodinek věnované významným jazzovým hudebníkům. A letošek není výjimkou. Na...

Nomos představil nový kalibr a hodinky

Německá manufaktura Nomos představila na uplynulém hodinářském veletrhu Baselworld nový model s názvem Minimatik a především nový velmi tenký automatický...

Výběr článků

Načítám