Hlavní obsah

Afghánský Bruce Lee má nakročeno do Hollywoodu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako Bruce Lee, bojuje podobně jako Bruce Lee, ale je z Afghánistánu a chce vylepšit obraz své válkou sužované země. Řeč je o dvacetiletém Abbásu Alizadaovi, jehož fotky a videa zveřejněná na Facebooku, na nichž ukazuje vysoké kopy a salta vzad po vzoru legendárního hongkongského bojovníka, zhlédly už statisíce uživatelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Afghánistánu se zrodil nový Bruce LeeVideo: Reuters

 
Článek

Na Twitteru má přes 50 tisíc fanoušků, katarská televize al-Džazíra jej natočila při tréninku a novináři z agentury Reuters jej přiletěli vyzpovídat až do Kábulu.

Alizada chce, aby se o jeho zemi mluvilo i kvůli něčemu jinému, než je násilí. „Jediné zprávy, které přicházejí z Afghánistánu, jsou o bojích. Jsem rád, že můj příběh je pozitivní,“ svěřil se.

Narodil se v chudé rodině a má devět sourozenců. Jeho rodiče si nemohli dovolit zaplatit mu kurzovné na kábulské škole asijských bojových umění, a tak se z něj stal samouk. „Napodoboval jsem Bruce Leeho, taktiky podle jeho filmů. Naučil jsem se tak používat i nunčaky,“ prozradil. Až později si jej všiml trenér a vzal ho pod svá ochranná křídla.

„Bruce Lee byl vzorem, jako atlet a jako osobnost. Možná nebudu jako on, ale půjdu v jeho šlépějích, dokud budu naživu,“ dodal. „Chci se stát šampiónem v mé zemi a hollywoodskou hvězdou,“ ujistil.

Jeho předchůdce utekl před táliby

Alizada není prvním Afgháncem fascinovaným Brucem Leem. Husajn Sadiki, původem ze stejného kmene jako Alizada, začal s bojovým uměním v dětství poté, co mu jeho starší bratr ukázal fotku zesnulého mistra.

Upoutávka na film Hra smrti 2 s Bruce Leem

V roce 1999 utekl ze země před Tálibánem a toulal se po světě, až nakonec zakotvil v Austrálii. Také on vždy snil o úspěchu na stříbrném plátně a to se mu nakonec podařilo: před šesti lety na mezinárodním filmovém festivalu v kalifornské Pasadeně vyhrál s australským filmem Among Dead Men cenu za nejlepší bojovou scénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám