Hlavní obsah

Elegantní věčný kalendář od H. Moser & Cie vyniká praktičností

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Věčný kalendář je v hodinářském světě docela ceněná komplikace, není proto překvapením, že se do něj v honbě za větší prestiží pouští čím dál tím víc značek. Jednou z nich je i nezávislá manufaktura H. Moser & Cie ze švýcarského Schaffhausenu, jejíž věčný kalendář se může chlubit prestižním oceněním z Grand Prix d’Horlogerie de Genève. A po právu.

H. Moser & Cie Perpetual CalendarVideo: Novinky

 
Článek

Věčný kalendář je komplikace, která za majitele hodinek řeší různý počet dní v měsíci a přestupné roky. Odpadá tak starost s ručním měněním data. Na první pohled vysoce praktická záležitost, mechanismus věčného kalendáře je ale komplikovaný a vyžaduje opatrnost při jeho nastavování. Bez nadsázky se dá říct, že občas stačí pár špatných pohybů a hodinky musí do servisu.

V H. Moser & Cie k tomu přistoupili trochu jinak a tyto problémy odbourali. U jejich věčného kalendáře je totiž jedno, kdy se datum nastavuje a dokonce není problémem posunout ho směrem dozadu, což by u jiných značek možná znamenalo práci pro hodináře.

Odpadá zde i tradiční nevýhoda mechanických hodinek, kdy by změna data mezi desátou hodinou večerní a druhou hodinou ranní mohla poškodit strojek. Datum tak lze měnit opravdu vždy. Na mysl se při výčtu výše uvedených vlastností dere slovo, které v rámci charakteristiky věčného kalendáře s oblibou používají i zástupci značky – strojek je „blbuvzdorný“.

Foto: H. Moser & Cie (2x)

Black Edition s titanovým pouzdrem s černou povrchovou vrstvou

Samotné datum přeskakuje naprosto perfektně během zlomku sekundy (u běžných mechanických hodinek to trvá několik hodin). Soukolí samozřejmě není vždy nastaveno úplně přesně, na videu, na němž jsme zachytili přechod z 28. února na 1. březen, si tak můžete všimnout, že se datum změnilo zhruba 20 sekund po půlnoci.

Další specialitou Moserova věčného kalendáře je způsob, jakým jsou zobrazovány měsíce v roce. Indikuje je totiž malá ručička ve tvaru šipky uprostřed ciferníku ukazující na pětiminutové indexy, které tak slouží jako jednotlivé měsíce. Jednoduché a přehledné řešení používané pouze touto značkou.

Ukazatel přestupného roku je pak k vidění skrz průhled na strojek, který je kompletně in-house. Jen tak mimochodem, rezerva jeho chodu je minimálně sedm dní a její stav je k vidění na ciferníku v podobě ukazatele na pozici devět. O zpracování strojku se není potřeba bavit, je to extratřída.

Strojek HMC 341 ve zlaté úpravě

Pouzdro hodinek má průměr 40,8 milimetru, výška je pak 11,1 milimetru. Kombinace broušených a leštěných ploch především na jeho stranách mu dává moderní nádech, což překvapivě dobře ladí s jinak tradičním pojetím ciferníku. Zajímavostí je zadní část, která je klenutá. Hodinky tak lépe sedí na ruce.

Na našem videu je model s pouzdrem z růžového zlata se stříbrným ciferníkem, který stojí lehce přes 1,3 miliónu korun. V nabídce je pak ještě několik dalších barevných variant s pouzdry z bílého zlata nebo platiny. Letošní novinkou je pak verze s pouzdrem z titanu s černou povrchovou vrstvou, která by se dala považovat za sportovnější alternativu ke zbylým variantám. Především to ale značí, jak důležitou částí kolekce věčný kalendář u H. Moser & Cie je.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám