Hlavní obsah

Kvalitní šampaňské chutná lépe z baňatých sklenic, levnému sektu to ale nepomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve většině lepších podniků a na večírcích společenské smetánky by se dívali asi divně, kdyby člověk popíjel šampaňské z baňaté sklenice a nikoli z flétny. Jenže ačkoli ve flétně vytvářejí šumivá vína hezčí efekty, ve skutečnosti se jejich vůně lépe rozvíjí ve sklenicích širších. Tvrdí to sommeliér Frederico Lleonart ze společnosti Pernod Ricard.

Foto: Profimedia.cz

Šampaňské jedině do flétny? V budoucnu možná půjde o přežitek.

Článek

Podle Lleonarta komplexní a náročná šumivá vína skutečně lépe chutnají z klasických sklenic na bílé víno. U jednoduššího sektu však prý taková sklenice chuti příliš nepomůže a lépe přitom vypadá právě podávaný ve flétně.

„Dražší a kvalitnější šumivá vína budou lépe chutnat z širokých sklenic. Když je totiž šumivé víno či šampaňské komplexnější, hlubší a má autolytické tóny, třeba nejlepší cava (španělské šumivé víno) či šampaňské, pak je nejlepší volbou použití sklenice na bílé víno, protože se v nich lépe vyjádří jejich aroma,“ tvrdí Lleonart.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obyčejná šumivá vína a laciné sekty by však sám servíroval do křišťálové flétny, protože jednak v ní lépe vypadají, ale také se udrží v takovém tvaru déle chladné.

„Používám spíš sklenice širšího typu, protože dovolí vínu více se vyjádřit, zlepšují chuť v ústech, ale nepoužívám velmi široké sklenice, protože by to nakonec uškodilo celkovému dojmu, buket by to příliš zúžilo,“ uvedl sklepmistr Richard Geoffroy ze společnosti Dom Pérignon v rozhovoru pro Sunday Telegraph.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám