Hlavní obsah

Tenisové hvězdy vyrukují na soupeře s chytrou raketou

Novinky, znk

Největší tenisové hvězdy včetně Rafaela Nadala se chystají vyrazit na kurt s chytrou raketou, která zaznamenává například sílu úderu či rotaci každého míčku. Novinka francouzské firmy Babolat má v rukojeti zabudovanou technologii, která díky senzorům hráči prozradí například to, proč podání skončilo v autu nebo proč se jeho forhend zastavil o síť.

Foto: Babolat

Novinka od Babolatu se dostane na tenisové kurty už během tohoto roku.

Článek

Zařízení shromažďuje údaje o síle či úhlu úderů, jejich počet, rotaci míčku, ale také celkový hrací čas, hráčovu výdrž, styl hry či počet výměn. Informace se pak dají poslat přes bluetooth na chytrý telefon nebo tablet.

Raketu Play & Connect otestovali borci jako Nadal, Jo-Wilfried Tsonga nebo vítězka Australian Open, Číňanka Li Na. Podle deníku Daily Telegraph tenisté novinku využijí poprvé už na letošním Roland Garros nebo Wimbledonu.

K mání i pro amatéry

Novinka, kterou odborníci vyvíjeli deset let, je ale také k mání pro amatérské hráče, upozornil šéf společnosti Eric Babolat. Má stejné rozměry a váhu jako normální raketa a od půlky května je možné ji v Evropě zakoupit za 399 eur (něco přes deset tisíc korun).

„Má potenciál změnit způsob, jakým se trénuje,“ prohlásil bývalý trenér Brita Andyho Murraye Mark Petchey. „Umožní analyzovat výběr hráčových úderů, jestli je jeho hra pestrá či nikoliv, nebo jestli je příliš v defenzivě,“ dodal.

„Je to neuvěřitelný nástroj. Nová technologie umožní nový způsob analýzy mé hry,“ nechal se slyšet Nadal.

„Pro další generaci hráčů už bude normální zapnout svou raketu před zápasem. Jsem přesvědčen, že během několika let už nebude žádná raketa, která by nebyla propojená,“ uzavřel Babolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám