Hlavní obsah

Svíčky s odérem potu či ryb zvednou žaludek i těm nejotrlejším

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikání vyžaduje nápad. Ať už je sebepodivnější, je základem potenciálního úspěchu celého projektu. Dvojice Američanů, Ben (34) a Jeff (52), se se svým projektem Stinky Candle Co. odrazili od myšlenky, že lidé často neví, co dát mužům ve svém okolí za dárek. A protože jsou všichni muži tak trochu malé děti, svíčky s unikátními vůněmi a pachy osloví skoro každého.

Foto: Stinky Candle Company (3x)

Nabídka je velká. Můžete někoho potrápit zápachem z ryb, fast foodu a nebo se naopak potěšit vůní posekané trávy či čerstvě vypraného prádla.

Článek

„Založit společnost produkující smradlavé svíčky nás napadlo už před lety. Tehdy jsme ale spíš pozorovali trh. Všimli jsme si toho, že jsou takřka všechny vůně směřované na ženy a jsou navíc i hodně podobné. Nechápali jsme, proč neexistuje víc vůní z běžného života, které v nás vyvolají nostalgické vzpomínky. Dokola jsme nad tím přemýšleli a posléze jsme si začali být jistí, že pro náš nápad existuje určitý segment trhu. Pak ale začala ta opravdová výzva,” začal vyprávět pro Novinky Jeff Bennett.

Jeho kolega Ben Rakozy potvrzuje, že na začátku se nejdříve oba museli naučit něco o výrobě svíček, poté nakoupili první základní esence, vybavení na tvorbu svíček a začali vyrábět první zkušební kousky. „Začali jsme zostra: mokrou trávou a skunkem. Stále jsme se ještě učili, takže nevypadaly zrovna skvěle, ale aroma bylo autentické. Podnikání jsme pak spustili počátkem roku 2013.”

Něco pro sebemrskače: Výfukové plyny či rybí závan přímo ve vaší ložnici

Na otázku, jakou mají aktuálně nejsmradlavější svíčku, Jeff reagoval, že smrad je relativní pojem. Některým se prý dělá nejvíce nevolno z pachu Body Odor, tedy potu. Ostatní zase ani nemohou cítit aroma moči. Podle Jeffa jde však o svíčku Spawn of the Devil, tedy Ďáblovy jikry. Tato svíčka měla původně zapáchat jako skunk, avšak něco se prý pokazilo a zápach je ještě daleko horší. Místo toho, aby toto aroma jako zmetek vyhodili, zařadili jej do nabídky a je o něj prý extrémní zájem.

„Tvorba jednotlivých esencí je docela zábava. Vždyť se nad tím zamyslete, neexistuje nic, co by zapáchalo jako pot, že? Když jsme vyráběli močovou svíčku, tak jsem si po několika neúspěších říkal, že se snad budeme muset do těch svíček sami vymočit, abychom dosáhli požadovaného výsledku. To naštěstí nakonec nebylo třeba. Spřáhli jsme své síly s dodavatelem, který používá organické složky a má je velmi dobře zmapované,” popisoval Jeff.

Některé svíčky mohou mužům ale i vonět - závan slaniny či čerstvého dřeva po ránu umí zázraky.

Většinu zákazníků tvoří podle očekávání muži, avšak stále asi 40 procent zákazníků je ženského pohlaví. „Nicméně ačkoliv máme i vůně pro ženy, jako třeba čerstvě vyprané prádlo, dětský zásyp nebo lák od okurek, máme za to, že většinou ženy kupují svíčky jako dárek právě pro muže,” dodal Jeff a přidal jednu příhodu od cesty.

„Minulé léto přijeli mě a manželku navštívit na několik dní moji i její rodiče. Musel jsem v té době vyrobit větší dodávku svíček, a tak to dopadlo tak, že jsem v mé garáži vyráběl svíčky se svým tátou a tchánem. Udělali jsme jich stovky a byla to docela zábava. Nic nedokáže stmelit rodinu lépe než vaření svíček s odérem skunka, moči a potu,” dodal se smíchem Jeff.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám