Hlavní obsah

Pivem roku 2014 je Velkopopovický Kozel 11°

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Titul šampióna v soutěži Zlatý pohár Pivex - pivo roku 2014 získal Velkopopovický Kozel 11°. Stejné pivo vyhrálo i kategorii jedenáctek a světlých ležáků. Středočeský pivovar ze skupiny Plzeňský Prazdroj na pomyslném trůnu vystřídal přerovského Zubra, který kraloval v posledních letech. Zubr tentokrát vyhrál pouze v kategorii tmavých piv.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Článek

„Obliba našich piv stojí na poctivém řemesle a jejich špičkové kvalitě. Jsme rádi, že právě vypilovaná chuť Velkopopovického Kozla 11° si získala srdce řady milovníků skvělého piva, ale i odborné poroty soutěže Pivex a Kozel si odnesl titul šampióna a absolutního vítěze soutěže,” uvedla pro Novinky mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Členové komise hodnotili pečlivě vzorky mnoha piv.

Nejlepší kolekci má Pivovar Litovel, který vyhrál i kategorii nealkoholických míchaných piv. Dařilo se i značce Zlatopramen ze skupiny Heineken. Kategorii nízkoalkoholických míchaných piv vyhrál její Radler grapefruit, Zlatopramen má i nejlepší nealko pivo.

Nealko chuťově podobné alku

„Nealkoholický Zlatopramen NA je chuťově velmi podobný alkoholickému pivu. Tento chuťový profil jsme dlouho ladili a ve spojení s výběrem nejkvalitnějších surovin a poctivým výrobním procesem přinesl očekávaný výsledek. Jsme na prvenství opravdu hrdí,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí společnosti Heineken Jiří Hauptmann.

V kategorii světlých výčepních piv vyhrály dvě značky, na prvním místě jsou společně Holba classic a Starobrno tradiční.

V soutěži bylo letos 51 značek piv z 15 českých pivovarů. V kategorii minipivovarů zvítězil světlý ležák z Koutu na Šumavě a Purkmistr - tmavý ležák společnosti Lukrécius - Pivovarský dvůr Plzeň.

Zubr na úspěch nenavázal

Novinkou bylo vyhlašování kategorie sudových piv, jejichž kvalitu hodnotili degustátoři na brněnském výstavišti v pondělí. Nejlepším světlým výčepním pivem je desítka z Krušovic, kategorii světlých ležáků vyhrálo Starobrno medium.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Členové komise hodnotili 24. února v Brně vzorky sudových piv v 1. ročníku soutěže Zlatý soudek Pivex 2014. Na snímku je sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák.

Výrobci podle organizátorů vítají novou soutěž především proto, že se v posledních letech výrazně změnil poměr spotřeby sudových piv ve prospěch lahvových. Hlavními hodnotícími kritérii obou pivařských soutěží jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost piv.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Titul šampióna v minulém ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex - pivo roku 2013 získal Zubr gold z přerovského Pivovaru Zubr. Stejná značka piva vyhrála i kategorii světlých výčepních piv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám