Hlavní obsah

Za pokus vraždy sekyrou dostal pachatel osm let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud poslal za pokus vraždy sekerou a další činy v souhrnu na osm let do vězení s ostrahou 33letého Petra Gaňa. Loni 20. června v Rudolicích u Mostu si počkal na 33letého muže, pro kterého dříve pracoval, a udeřil ho do hlavy tupou stranou sekery s 69 centimetrů dlouhým topůrkem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Gaňo, který zaútočil v Rudolicích u Mostu na muže sekerou, dostal v úterý u ústeckého krajského soudu za pokus vraždy osm let.

Článek

Rozsudek není pravomocný, Gaňo se sice práva na odvolání vzdal, státní zástupce si ale lhůtu na odvolání ponechal.

Soud uložil trest pod spodní hranicí sazby za pokus vraždy, za kterou lze nyní dostat 10 až 18 let. Podle soudkyně Kamily Krejcarové ale musel být uložený trest kvůli závažnosti činu dostatečně citelný. „Uložení vyššího trestu by bylo ale nepřiměřeně přísné,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně.

Útok přišel po loupeži

Gaňo byl souhrnným trestem odsouzen i za krádež a porušování domovní svobody. Nejprve totiž ukradl z kanceláře a dílny v domě nářadí a plynovou pistoli za celkem 41.000 korun.

Na poškozeného poté čekal Gaňo na chodbě domu před jeho bytem. Když muž z bytu vyšel, udeřil ho sekerou nejprve do hlavy, poté ještě do nohy. Muži se pak podařilo do bytu vrátit, společně se přetahovali o dveře. Obžalovaný prostrkával sekeru mezi dveřmi, škvírou na muže dvakrát vystřelil plynovou pistolí. Zraněnému muži se podařilo ubránit se, zamknout dveře a z bytu vyskočit oknem, poté zavolal u sousedů o pomoc.

Gaňo mezitím utekl přes plot do polí, zanedlouho ho ale chytli policisté.

Poškozenému způsobil Gaňo těžkou újmu na zdraví - tržně zhmožděnou ránu na hlavě, vpáčenou zlomeninu lebky, zranění a zlomeninu nohy s následnou dobou léčení nejméně 10 týdnů.

Dva roky hromaděný vztek

Gaňo při začátku líčení loni v prosinci před soudem odmítl vypovídat. Ve výpovědích ale popřel, že by chtěl muže zabít, prý si jen přišel vyřídit účty. Tomu soud ale neuvěřil.

„Hlavním motivem byla msta a nahromaděný vztek za příkoří trvající téměř dva roky,“ uvedla soudkyně. Poškozený totiž Gaňa prý při práci zneužíval, dával mu málo peněz a choval se k němu jako ke sluhovi.

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie je Gaňo průměrného intelektu a pro společnost není nebezpečný. I k tomu soud při stanovení výše trestu přihlédl. „Posudky jsou příznivé, u obžalovaného je možnost nápravy,“ uvedla soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám