Hlavní obsah

Kouzelní tanečníci z Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich tanec je označován za bouři na scéně. Ladné pohyby dívek doprovází mrštnost a odvážnost jejich partnerů. Okouzlili diváky pěti kontinentů a několikrát objeli celý svět. 30. května vystoupí v Praze v Tipsport Aréně. Kdo? Slavný taneční soubor z Gruzie - Sukhisvili!

Starconcert s.r.o.

Článek

Vše začalo v roce 1945, kdy Iliko Suchišvili a Nino Ramišvili založili první profesionální baletní skupinu v Gruzii. Tehdy čítala 35 tanečníků. Díky jejich úsilí se gruzínské národní taneční umění začalo rozvíjet, získalo nadšené fanoušky a s nimi popularitu nejen na domácí půdě.

Již v roce 1948, ještě za dob Stalina, poprvé vyrazili do zahraničí – nadchli Evropu, Austrálii a zamířili se svým uměním do Ameriky, kde jejich neuvěřitelné vystoupení periodika označila za „nejlepší show na Brodwayi“.

V roce 1967 soubor lidových tanců Suchišvili předvedl své umění na jevišti La Scaly v Miláně. Jeho vystoupení odměnili diváci neutuchajícím aplausem. Opona šla 14krát nahoru, tím byl jednoznačně překonán rekord slavného tenoristy Enrica Carusa (11krát). Milánský tisk překypoval chválou: „Gruzínští baletní umělci jsou naprostá dokonalost!“, „Jejich tanec je výzvou gravitačním zákonům“.

Stejně si soubor vedl i ve Velké Británii. Třeba během mistrovství světa v kopané se stal bezprecedentním konkurentem tomuto sportu. Nadšení diváci doslova přeplnili koncertní sály. Královna Alžběta, okouzlená dokonalým vystoupením, předala osobně Iliko Suchišvilimu zlatou medaili.

„Osmý div světa“. Ano, těmito slovy označuje mezinárodní tisk soubor z Gruzie. V současné době se skládá z 500 tanečníků a vlastního orchestru. Od roku 1945 uspořádal více jak 250 turné, 11krát objel svět, vystupoval na 5 kontinentech, v 88 zemích, celkových 12 300 vystoupení zhlédlo s nadšením a bušícím srdcem publikum o celkovém počtu převyšující 7 miliónů lidí. Představení v TIpsport Aréně Praha začíná od 20 hodin. Vstupenky jsou v prodeji na www.ticketpro.cz  nebo www.ticketportal.cz.

Výběr článků

Načítám