Hlavní obsah

Pražští zahradníci sbírali zkušenosti ve Finsku

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci Střední odborné školy stavební a zahradnické na pražském Jarově každou chvíli vyrážejí na zahraniční stáže. Studenti zahradnického oboru se nedávno vrátili až z dalekého Finska, kde ve škole v Jämsä 14 dní vázali květiny a čerpali cenné zkušenosti během sklizně zeleniny.

Foto: archiv Střední odborná škola stavební a zahradnická na Jarově

Zahradníci z Jarova se ve Finsku mnohé naučili.

Článek

„Dostali jsme jedinečnou příležitost vyzdobit vázanými květinami ředitelství finské školy. Naše práce se, myslím, Finům líbila. Pochválila nás školitelka i pan ředitel,“ říká s úsměvem Petra Hanušková, jedna z účastnic stáže. Na Finsko vzpomíná v dobrém i jejích 5 kolegů – mnohé se naučili, procvičili si angličtinu a přičichli k místní kultuře.

Pomohl jim Leonardo

„Jsem rád, že jsme díky programu Leonardo da Vinci mohli tolikrát vyjet za praxí do zahraničí. Odborné školství potřebuje, aby si žáci rozšířili obzory, komunikovali v cizím jazyce a trochu se – lidově řečeno – otrkali. Rozhodně jim to pomůže při hledání práce a hlavně ztratí ostych před pohybem na trhu práce napříč Evropou,“ říká učitel Pavel Noha, který absolvoval několik stáží jako pedagogický doprovod.

Pošlou do světa zedníky

„Doteď jsme se u praxí v zahraničí zaměřovali hlavně na zahradnické obory. Od příštího roku se ale chceme více věnovat rozvoji stáží pro žáky z oblasti stavebnictví. Z minulé zkušenosti víme, že mají co nabídnout,“ říká ředitel Miloslav Janeček. Kromě Finska žáci z Jarova už několik let navštěvují Německo, Nizozemsko či Anglii.

Šikovné ruce jsou stále třeba

Střední odborná škola stavební a zahradnická v Praze na Jarově je v českém vzdělávacím systému poněkud unikátní institucí. Sdružuje totiž dvě studijní zaměření, která se na první pohled mohou zdát naprosto odlišná – stavební a zahradnické. Ve skutečnosti mají ovšem mnoho společného. Obě vyžadují šikovné ruce a vedou k tvorbě estetických i užitečných věcí pro každodenní život. (Více informací o možnostech studia na www.skolajarov.cz).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám