Hlavní obsah

Firmu lze mít za pár minut, ale stojí desetitisíce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej předem založených firem bez obchodní historie, tedy ready-made společností, navzdory recesi v prvních devíti měsících letošního roku meziročně vrostl o deset procent. Zaplatíte za prázdnou skořápku a během pár minut můžete podnikat. Nejoblíbenější právní forma, tedy spol. s r. o. přijde na 40 až 60 tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Předem založená firma stojí až 60 tisíc korun. O ceně rozhoduje rok registrace a další právní služby.

Článek

Zatímco loni se v Česku prodalo necelých 2700 ready-made společností, už za prvních devět měsíců letošního roku je to téměř 2300 předem založených společností.

Podle Vítězslava Hrušky ze společnosti SMART Companies lze očekávat, že do konce roku to bude až tři tisíce prodaných, předem založených firem. Největší změnou proti prvnímu pololetí letošního roku je podle něho nárůst počtu prodaných předem vytvořených akciových a evropských společností.

Stačí pár kliků a platba on-line

Specializované, a v tomto směru již zavedené společnosti, dokonce umožňují koupit si prázdnou firmu přes internet, přičemž se platí kartou a celá záležitost netrvá déle než patnáct minut. Za cenu několika desítek tisíc korun nemusí člověk absolvovat žádné administrativní běhání, vyplňování formulářů a fronty na úřadech. Stačí občanský průkaz či pas.

Využívají toho nejčastěji developerské firmy, realitní kanceláře, investiční společnosti a advokátní kanceláře kupující prázdnou firmu pro své klienty. Předem založené firmy existují na adresách specializovaných společností, které k tomu poskytují i základní kancelářský servis, jako je například podatelna. Sídlo si ale lze samozřejmě změnit.

Adresy se nabízejí už i přes ulici

Kromě velkých, takto zaměřených společností, začínají tuto službu nabízet i drobní podnikatelé a majitelé nemovitostí, hledající alespoň nějaké využití pro své nyní neobsazené kanceláře. S nabídkou „poskytnutí adresy za účelem registrace firmy“, vyvěšenou na domě do ulice, se můžete setkat třeba na samotném kraji Prahy v Horních Počernicích.

Název? Často nesrozumitelné slovo

Ten komu záleží na srozumitelnosti názvu firmy má obtížný výběr z nabízených skořápek, protože v některých případech se jedná o nic neříkající shluk písmen vytvářející obtížně vyslovitelná slova. Za vlastní název si musíte připlatit.

Záleží na tom, co všechno je v ceně

Při nákupu společnosti na klíč je nutné se informovat o všech poplatcích a o tom, zda jsou ceny včetně DPH. Změna názvu společnosti a jejího sídla například probíhá v rámci téže schůzky u notáře, jako samotný převod společnosti, takže to není samostatný úkon, za který by měl člověk platit.

Cena za předem založenou firmu se může lišit u různých prodejců až o polovinu. Porovnávat lze konečnou cenu za koupi ready-made společnosti s ručením omezeným včetně změny názvu společnosti, jejího sídla, registraci k dani z příjmu a k DPH, vyřízení živnostenského listu. Ve skutečně koncové ceně záleží na tom, co všechno zahrnuje a zda si ještě některé úkony musíte dokupovat. Dražší jsou akciové společnosti a s. r. o. založené dříve, tedy v letech 2006 a 2007.

Výhody ready-made společnosti

- Je zapsaná v obchodním rejstříku.

- Je zapsaná v obchodním rejstříku. - Má splacený základní kapitál (100 %).

- Je zapsaná v obchodním rejstříku. - Má splacený základní kapitál (100 %). - Je bez obchodní historie.

- Je zapsaná v obchodním rejstříku. - Má splacený základní kapitál (100 %). - Je bez obchodní historie. - Nemá ani dluhy ani závazky.

- Umožňuje jednat jejím jménem během několika minut od projevení zájmu.

Co se ještě dělá na klíč

- Převod obchodního podílu/cenných papírů společnosti.

- Převod obchodního podílu/cenných papírů společnosti. - Uspořádání a organizace valné hromady pro změny ve společnosti.

- Převod obchodního podílu/cenných papírů společnosti. - Uspořádání a organizace valné hromady pro změny ve společnosti. - Vyřízení živnostenských oprávnění a koncesí, registrace společnosti k daním.

- Převod obchodního podílu/cenných papírů společnosti. - Uspořádání a organizace valné hromady pro změny ve společnosti. - Vyřízení živnostenských oprávnění a koncesí, registrace společnosti k daním. - Zpracování a podání návrhu na zápis změn do obchodního rejstříku.

- Ohlášení změn příslušným úřadům.

Většina s. r. o. na minimu

Nejoblíbenější právní formou pro podnikání jsou společnosti s ručením omezeným, ale většina z nich, bez ohledu na způsob založení, je podkapitalizovaná. Podle České kapitálové informační agentury (ČEKIA) má téměř 90 % společností s ručením omezeným a 60 % akciových společností registrovaný kapitál pouze ve výši zákonného minima. Většina kapitálu je tak soustředěna do malého počtu subjektů.

Prostřednictvím společnosti s ručením omezeným podniká 300 tisíc Čechů. Téměř polovinu společností s ručením omezeným ovládá pouze jedna fyzická osoba.

Anketa

Myslíte si, že je výhodné koupit si předem založenou firmu?
ANO
37,2 %
NE
62,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 223 čtenářů.

Příklady cen předem založených s.r.o.

Společnosti Online: Společnosti z roku 2008 – 44 000 korun, z roku 2007 – 49 000 korun, z roku 2006 – 59 000 Kč. Změna zakladatelských dokumentů v rámci prodeje společnosti, například změna obchodní firmy, předmětu podnikání, počtu společníků, přijde na pět tisíc korun, změna sídla společnosti na jedenáct.

Asistence se založením nové s. r. o. stojí 48 tisíc korun, vyřízení živnostenských listů od 2 500 Kč + poplatky, vyřízení koncese (kontrola dokumentace, podání žádosti, vyzvednutí koncese) od pěti tisíc korun + poplatky.

CHAMR & PARTNERS: Základní cena s. r. o. z roku 2008 – 44 tisíc korun, změna názvu společnosti je v ceně, změna sídla rovněž, vyřízení živnostenského oprávnění stojí 1 800 Kč + správní poplatky, registrace k daním na finančním úřadě – 1 800 Kč, kolek na zápis změn do obchodního rejstříku – 1 000 Kč.

SMART Office & Companies: Převod obchodních podílů společnosti, změna názvu, orgánů, předmětu podnikání u s.r.o. z roku 2008 přijde na 39 tisíc korun; z roku 2007 na 50 tisíc korun a z roku 2006 na 60 tisíc korun. Cena zahrnuje organizace jedné valné hromady (notářské poplatky), ověření listin a podpisů, soudní poplatek za zápis změn ve společnosti do OR, vyřízení volných živností, správní poplatky, ohlášení živností, změna sídla mimo office centrum, registraci k DPH, potvrzení o bezdlužnosti ověřené nezávislým auditorem.  Cena nezahrnuje vyřízení vázaných živností a koncese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám