Hlavní obsah

Žalobci chtějí Kafkovou za korupci v ČKA před soudem

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korupční skandál uvnitř České konsolidační agentury (ČKA) bude mít dohru u soudu. Státní zástupce totiž obžaloval někdejší vysokou manažerku a členku představenstva agentury Radku Kafkovou a další tři aktéry celé kauzy z úplatkářství. Právu to potvrdila mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kafkovou detektivové z protikorupční policie obvinili z toho, že předloni díky svému postavení v ČKA zmanipulovala prodej třímiliardové pohledávky za společností Cetus, kterou státní agentura prodala nastrčené britské firmě Arrow Rise za 560 miliónů korun.

„Nechala si za to slíbit úplatek tři milióny korun,“ řekla k tomu Válová s tím, že manažerka je obžalována z přijímání úplatku. Tři podnikatelé, kteří jí měli peníze nabízet, jsou podle informací Práva Josef Lopata, Pavel Hrách a Josef Tykva. Všem hrozí za korupci v případě uznání viny až pět let vězení.

Údajný úplatek našli v autě

Policie při vyšetřování nalezla v autě přítele Kafkové 400 tisíc korun v hotovosti, údajně právě úplatek týkající se kauzy Cetus. Manažerka také podle policejních poznatků vynášela obviněným podnikatelům za peníze interní informace o prodeji pohledávky. O všem prý svědčí záznamy z policejních odposlechů.

Policie se snažila zjistit také to, kdo za společností Cetus ve skutečnosti stojí, ale právní pomoc z Velké Británie nikdy nepřišla. Kafkovou, která obvinění odmítá, zatkli policisté loni v červenci. Všichni čtyři skončili ve vazbě, kde strávili tři měsíce.

Za vynášení neveřejných informací zmíněným podnikatelům začala policie loni na podzim stíhat i další vysokou úřednici z ČKA, šéfku odboru pro prodej pohledávek Evu Hruškovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Další člověk má jít do vazby v kauze ČKA

Podnikatel Josef Lopata je dalším mužem, který má jít do vazby v souvislosti s korupčním případem v České konsolidační agentuře (ČKA). Státní zástupce v úterý...

Výběr článků

Načítám