Hlavní obsah

Silvestra oslaví v Sebranicích na Svitavsku dnem řemesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebranice (Svitavsko)

V Sebranicích na Svitavsku připravil Spolek archaických nadšenců na Silvestra den řemesel, kde představí divákům řemesla z doby železné. Od 10 hodin bude k vidění výpal keramiky v laténské peci, tavba železné rudy a pečení chleba. Informoval o tom pořadatel Vojtěch Kmošek.

Článek

"Návštěvníci si mohou vyzkoušet výrobu keramiky podle pravěkých vzorů, mletí mouky na zrnotěrkách a třeba nám i pomoci s dmýcháním měchu pro železářskou pec," řekl Kmošek.

Vyrobili hrnčířskou pec i milíř

Členové sebranického spolku už v minulosti postavili polozemnici, tedy napůl zahloubenou stavbu, která se poprvé objevovala na našem území v pozdní době kamenné. Vyrobili také hrnčířskou pec, kostěné nástroje, postavili rotační mlýn (soustavu kamenů pro mletí obilí) nebo si vyzkoušeli výrobu dřevěného uhlí v milíři.

Spolek se také zajímá o novodobější historii. V létě jeho členové předvedli návštěvníkům sklizeň obilí bez použití mechanizace. Později završili dobrou sklizeň slámy dožínkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám