Hlavní obsah

Děti vylétly z hnízda, nastal čas na rekonstrukci bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželský pár, obývající byt 3+1 v panelovém domě na jednom z pražských sídlišť, po odstěhování dětí zjistil, že jejich bydlení již neodpovídá současným trendům. Nastal tedy čas na změnu.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely (8x)

V rámci rekonstrukce bytu byla vyrobena kuchyňská linka na míru.

Článek

Vybavení původní umakartové koupelny již dávno nepatřilo mezi nejmodernější, kuchyně již neodpovídala požadavkům na moderní vaření, podlahové krytiny byly již značně prošlapané, praskliny mezi obvodovými panely se zvětšovaly.

Elektroinstalace již delší dobu nebudila známky spolehlivosti. Všechny tyto aspekty vedly majitele bytu k zásadnímu rozhodnutí. A to pustit se do celkové rekonstrukce bytu.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

Původní stav

Na základě referencí se obrátili na společnost Nabastav, která je specialistou na komplexní rekonstrukce bytů v panelových domech.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

Nový stav

Po zaměření a vyjasnění požadavků na uspořádání a konečné vybavení byla vypracována projektová dokumentace, na jejímž základě byla vypracována kalkulace, po jejímž odsouhlasení nezbylo nic jiného, než se dát do díla.

Příčky z plynosilikátových tvárnic

Původní umakartové bytové jádro bylo kompletně demontováno, včetně souvisejících rozvodů a původního vybavení. Veškeré vnitřní ocelové zárubně byly vyřezány, aby mohly být nahrazeny modernějšími obložkovými.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

V kuchyni, chodbě, koupelně a na toaletě byl instalován snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED svítidly.

Podle nového půdorysného schématu byly příčky vyzděny z plynosilikátových tvárnic.

V bytě došlo ke kompletní výměně všech vnitřních rozvodů elektroinstalace, včetně nové bytové rozvodnice. Současně byl proveden rozvod slaboproudých rozvodů pro napojení kabelové televize.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

Podle nového půdorysného schématu byly příčky vyzděny z plynosilikátových tvárnic.

Sádrokartonový podhled s LED svítidly

„V prostoru kuchyně, chodby, koupelny a WC byl proveden snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED svítidly a prostor podhledu byl též využit pro vedení elektroinstalací, aby se eliminovalo sekání v betonových stěnách," popisuje průběh manažer zakázky Martin Klíma z realizační společnosti.

Došlo také k přípravě rozvodů pro montáž kuchyňské linky, včetně napojení vzduchotechniky, dřezu a myčky nádobí. Na nové elektro rozvody byla po dokončení vystavena revizní zpráva.

V místě prasklin vyztužující síťovina

„Veškeré povrchy stěn a stropů byly zbaveny původní malby. Po začištění drážek pro vedení elektroinstalace byly stěny a stropy opatřeny vyrovnávací stěrkou, do níž byla v místech styků panelů a v místě prasklin vložena vyztužující síťovina, která zabraňuje vzniku prasklin v povrchu, který byl následně opatřen štukovou stěrkou a malbou," popisuje Klíma.

Obklady v koupelně a na WC majitelé zvolili ze série Equador 2 v hnědo-krémové kombinaci formátu 40 x 25 cm s listelou Relax. Podlaha v koupelně a na toaletě je ze stejné série v béžovém odstínu a formátu 33,3 x 33,3 cm.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

Obklady v koupelně a na toaletě vybrali majitelé ze série Equador 2 v hnědo-krémové kombinaci, velmi zajímavá je listela Relax.

„Podlaha v ostatních částech bytu byla zbavena původních zbytků lepidla, byly vybroušeny veškeré nerovnosti a celý povrch byl opatřen nivelační stěrkou, jejíž povrch je již dostatečně rovný a hladký pro pokládku jakéhokoliv typu podlahové krytiny," shrnuje Klíma.

Finální krytinu majitelé bytu vybrali z vinylových dílců Amtico First v dekoru světlého dřeva. Lepená podlaha je opatřena obvodovými soklovými lištami s vlepeným páskem ze stejného materiálu, jako je podlaha. Dveře byly použity tradiční otevíravé s obložkovými zárubněmi od firmy Gerbrich s povrchem z CPL laminátu v bílé barvě.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

Ve sprchovém koutě je osazena sprchová baterie se sprchovým setem a sedátkem.

V rámci rekonstrukce bytu byla vyrobena kuchyňská linka na míru včetně vestavných spotřebičů a úložného prostoru. Její rohová dispozice účelněji využívá pracovní prostor a tak s plným vybavením odpovídá současným potřebám majitelů, kteří jsou s celkovým výsledkem nadmíru spokojeni.

Sprchová vanička z litého betonu

V koupelně byla osazena sprchová vanička z litého mramoru se sprchovými dveřmi a boční pevnou stěnou se skleněnou výplní, vedle níž je umístěna pračka.

Ve sprchovém koutě je osazena sprchová baterie se sprchovým setem a sedátkem. Umyvadlo majitelé zvolili nábytkové se skříňkou a stojánkovou baterií. Pro možné temperování či sušení ručníků je naproti umyvadlu osazen elektrický otopný žebřík s termostatem.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely

Přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou toalety, je jištěn podobkladovými dvířky, která v zavřeném stavu splývají s okolním obkladem.

Na toaletě bylo použito závěsné WC s podomítkovým modulem, nad nímž je přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou WC.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Přístup je zajištěn podobkladovými dvířky, která v zavřeném stavu splývají s okolním obkladem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám