Hlavní obsah

Střihačská legenda Alois Fišárek: Kdybych nepracoval, tak umřu

Karlovy Vary

Střihač Alois Fišárek platí v oboru, ve kterém se pohybuje už téměř 60 let, za legendu. Svůj střihačský rukopis zanechal v nespočtu filmů včetně těch oscarových, a i přes svůj vysoký věk nepolevuje v práci. Během karlovarského festivalu představil v neděli film Dvě slova jako klíč režiséra Davida Svátka, který se v současnosti dokončuje. Novinkám pak Fišárek přiznal, že bez své práce by nemohl žít.

Střihačská legenda Alois Fišárek: Kdybych nepracoval, tak umřuVideo: Novinky

 
Článek

Fišárek společně s tvůrci a herci nový film režiséra Dana Svátka představil v Karlových Varech a zkušený střihač ukázal, že ani ve věku 79 let nepolevuje v pracovním vytížení.

„Kdybych nepracoval, tak bych umřel. Musím pracovat, protože jsem vždy pracoval tak intenzivně, že jsem si nevybudoval žádné koníčky. Tudíž, když nemám žádné koníčky, tak raději pracuji,“ přiznal Novinkám Fišárek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Fišárek s cenou za celoživotní přínos české kinematografii.

„Naštěstí mám ženu a děti, kteří jsou mi naklonění a pomáhají mi v tom,” dodal. A díky svému věku, zkušenostmi i blízkými přáteli z filmařského světa si projekty může vybírat. Jako právě v případě filmu Dvě slova jako klíč.

„Je podstatný rozdíl mezi scénářem a natočeným filmem. A tady jsou vynikající herci, ale i neherci, fungují tam bezvadně a líbí se mi, jak se to střídá. Ještě to není hotové, ale až se to dotočí, tak to bude dobré,” pochválil štáb.

Dvě slova jako klíč se představila ve Varech. Ve filmu si zahraje i Pierre Richard

MFF KV

Vedle filmu Davida Svátka má Fišárek jako střihač také rozpracovaný filmové zpracování divadelní hry Amerikánka, které natáčí Viktor Tauš. Naopak už hotový snímek Slovo režisérky Beaty Parkanové, který také nastříhal, letos soutěží v Hlavní sekci karlovarského filmového festivalu.

Filmy stříhá už téměř 60 let 

Fišárek vystudoval pražskou FAMU a v oboru se pohybuje už od roku 1964. Za téměř 60letou kariéru zanechal svůj střihačský rukopis v celé  řadě filmů, jako je například Akumulátor 1, Tmavomodrý svět, Kuky se vrací či oscarový snímek Kolja.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alois Fišárek stříhá filmy už 58 let.

Neztratil ani krok s moderními technologiemi a digitálními technologiemi, které v průběhu let celý filmařský svět proměnily.

Taťjana Medvecká vzdoruje stáří stejně jako její filmová postava

MFF KV

„Neumím to moc s telefonem, počítač mám doma, ale maximálně si přečtu zprávy nebo něco podobného. Takže s tím moc nepracuji, ale střihu rozumím. Jde mi to docela dobře. Neumím to moc rychle, ale možná, že když už mám hodně velké zkušenosti, tak jsem v podstatě stejně rychlý jako ti mladí,“ vysvětlil Fišárek.

Mladým kolegům se zkušený střihač věnuje i jako pedagog. „Vždy jim říkám, aby to měli rádi. Je to opravdu řemeslo, které člověk může dělat, ale nesmí se chtít prosazovat. Nikdo vlastně neví, co střihač dělá, což já jsem tomu velmi rád, ale jim vysvětluji, že s tím musí počítat,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám